Sezonowy talerz wegański z bobem i fasolką szparagową

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszne, sezonowe, zdrowe, wegańskie i łatwe do przygotowania danie. Może stanowić posiłek śniadaniowy, kolację lunch albo nawet obiad w upalny dzień. Polecam jeść sezonowo:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 415
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25.9g40%
Węglowodany 36.9g13%
Białko 13.1g27%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 220 g cukinii
 100 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g wegańskiego "sera" typu feta
 120 g ugotowanej fasolki szparagowej (zielona)
 1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie - ten młodziutki zalewam zimna woda, solę i od zagotowania wystarczy mu 5-10 minut. Nie trzeba obierać chociaż ja wolę obrany (skórki obsmażam z przyprawami, są wtedy takie a la chipsy).

2

Fasolkę szparagową krótko gotuję w osolonej wodzie.

3

Cukinię pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam krótko odrobinie oliwy.

4

Uzupełnienia talerza to wegańska feta. Bardzo smaczna, faktycznie przypomina fetę, ale nie ma w ogóle białka. Więc na pewno nie będzie często gościć w mojej kuchni.

5

Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, posypałam zieloną dymką, sezamem i gotowe.

6

7

8

9

Składniki

 220 g cukinii
 100 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g wegańskiego "sera" typu feta
 120 g ugotowanej fasolki szparagowej (zielona)
 1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie - ten młodziutki zalewam zimna woda, solę i od zagotowania wystarczy mu 5-10 minut. Nie trzeba obierać chociaż ja wolę obrany (skórki obsmażam z przyprawami, są wtedy takie a la chipsy).

2

Fasolkę szparagową krótko gotuję w osolonej wodzie.

3

Cukinię pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam krótko odrobinie oliwy.

4

Uzupełnienia talerza to wegańska feta. Bardzo smaczna, faktycznie przypomina fetę, ale nie ma w ogóle białka. Więc na pewno nie będzie często gościć w mojej kuchni.

5

Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, posypałam zieloną dymką, sezamem i gotowe.

6

7

8

9

Sezonowy talerz wegański z bobem i fasolką szparagową
(Visited 233 times, 13 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *