Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem "wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 252
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2.2g4%
- Węglowodany 51.2g18%
- Białko 11.2g23%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Szparagi krótko obgotować w minimalnej ilości posolonej wody.
Pieczarki (same kapelusze) podprażyć w suchym rondlu, odparować na małym ogniu, podlać odrobiną sosu sojowego i ponownie odparować.
Czosnek niedźwiedzi króciutko przesmażyć na patelni spryskanej tłuszczem w sprayu. Zdjąć z patelni.
Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy czosnek niedźwiedzi. Trzeba znowu spryskać sprayem.
Teraz wszystko wymieszamy: do ziemniaków wrzucamy czosnek...
...pieczarki,
... doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Wykładamy na talerz obok szparagów.
Składniki
Sposób przygotowania
Szparagi krótko obgotować w minimalnej ilości posolonej wody.
Pieczarki (same kapelusze) podprażyć w suchym rondlu, odparować na małym ogniu, podlać odrobiną sosu sojowego i ponownie odparować.
Czosnek niedźwiedzi króciutko przesmażyć na patelni spryskanej tłuszczem w sprayu. Zdjąć z patelni.
Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy czosnek niedźwiedzi. Trzeba znowu spryskać sprayem.
Teraz wszystko wymieszamy: do ziemniaków wrzucamy czosnek...
...pieczarki,
... doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Wykładamy na talerz obok szparagów.