Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem "wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 252
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.2g4%
Węglowodany 51.2g18%
Białko 11.2g23%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g ugotowanych ziemniaków
 120 g ugotowanych szparagów
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 120 g czosnku niedźwiedziego
 sól, pieprz, tłuszcz w sprayu

Sposób przygotowania

1

Szparagi krótko obgotować w minimalnej ilości posolonej wody.

2

Pieczarki (same kapelusze) podprażyć w suchym rondlu, odparować na małym ogniu, podlać odrobiną sosu sojowego i ponownie odparować.

3

Czosnek niedźwiedzi króciutko przesmażyć na patelni spryskanej tłuszczem w sprayu. Zdjąć z patelni.

4

Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy czosnek niedźwiedzi. Trzeba znowu spryskać sprayem.

5

Teraz wszystko wymieszamy: do ziemniaków wrzucamy czosnek...

6

...pieczarki,

7

... doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

8

Wykładamy na talerz obok szparagów.

9

Składniki

 200 g ugotowanych ziemniaków
 120 g ugotowanych szparagów
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 120 g czosnku niedźwiedziego
 sól, pieprz, tłuszcz w sprayu

Sposób przygotowania

1

Szparagi krótko obgotować w minimalnej ilości posolonej wody.

2

Pieczarki (same kapelusze) podprażyć w suchym rondlu, odparować na małym ogniu, podlać odrobiną sosu sojowego i ponownie odparować.

3

Czosnek niedźwiedzi króciutko przesmażyć na patelni spryskanej tłuszczem w sprayu. Zdjąć z patelni.

4

Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy czosnek niedźwiedzi. Trzeba znowu spryskać sprayem.

5

Teraz wszystko wymieszamy: do ziemniaków wrzucamy czosnek...

6

...pieczarki,

7

... doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

8

Wykładamy na talerz obok szparagów.

9

Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 230 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *