Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 406
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.1g31%
- Węglowodany 21.1g8%
- Białko 33.2g67%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Steka z tuńczyka zrobić króciutko na grillu (lub patelni beztłuszczowej). Ma być w środku lekko różowy. Jak przeciągniecie, to będzie suchy i niesmaczny.
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.
Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Na talerz wykładamy porządna garść sałaty (u mnie młode listki), wystudzone warzywa z piekarnika, cieciorkę i plastry tuńczyka.
Całość skropić 2 łyżkami sosu, posypać sezamem i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Steka z tuńczyka zrobić króciutko na grillu (lub patelni beztłuszczowej). Ma być w środku lekko różowy. Jak przeciągniecie, to będzie suchy i niesmaczny.
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.
Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Na talerz wykładamy porządna garść sałaty (u mnie młode listki), wystudzone warzywa z piekarnika, cieciorkę i plastry tuńczyka.
Całość skropić 2 łyżkami sosu, posypać sezamem i gotowe:-)