Sałatka ze grillowanym tuńczykiem, pieczonymi warzywami i cieciorką w sosie miodowo-cytrynowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.1g31%
Węglowodany 21.1g8%
Białko 33.2g67%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g mixu sałat
 150 g warzyw z piekarnika
 110 g steku z tuńczyka
 30 g cieciorki z puszki
 2 łyżka sosu miodowo-cytrynowego
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Steka z tuńczyka zrobić króciutko na grillu (lub patelni beztłuszczowej). Ma być w środku lekko różowy. Jak przeciągniecie, to będzie suchy i niesmaczny.

2

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.

3

Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.

4

Na talerz wykładamy porządna garść sałaty (u mnie młode listki), wystudzone warzywa z piekarnika, cieciorkę i plastry tuńczyka.

5

Całość skropić 2 łyżkami sosu, posypać sezamem i gotowe:-)

6

Składniki

 50 g mixu sałat
 150 g warzyw z piekarnika
 110 g steku z tuńczyka
 30 g cieciorki z puszki
 2 łyżka sosu miodowo-cytrynowego
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Steka z tuńczyka zrobić króciutko na grillu (lub patelni beztłuszczowej). Ma być w środku lekko różowy. Jak przeciągniecie, to będzie suchy i niesmaczny.

2

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.

3

Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.

4

Na talerz wykładamy porządna garść sałaty (u mnie młode listki), wystudzone warzywa z piekarnika, cieciorkę i plastry tuńczyka.

5

Całość skropić 2 łyżkami sosu, posypać sezamem i gotowe:-)

6

Sałatka ze grillowanym tuńczykiem, pieczonymi warzywami i cieciorką w sosie miodowo-cytrynowym
(Visited 464 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *