Sałatka z ośmiornicą w sosie vinegrette

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sałatka z ośmiornicą pod sosem vinegrette czyli "ensalada de pulpo" - klasyk hiszpańskich sałatek z owocami morza. Jest świeża, lekka, dobra o każdej porze dnia. Zwłaszcza latem. Do tego lampka schłodzonego białego wina....

Składniki

 sałata rzymska
 pomidor
 zielone oliwki
 cebula
 ośmiornica gotowana
 sos vinegrette: sok z cytryny, miód, oliwa, ewentualnie czosnek, zioła...

Sposób przygotowania

1

Poukładaj na talerzu kolejno: sałatę, pomidora pokrojonego w cząstki, cebule w cienkich póltalarkach, oliwki i macki ośmiornicy pokrojone w grube plasterki.
Polej sosem vinegrette: sok z cytryny, miód, oliwa - to jest baza. Ale możecie dodać odrobinę musztardy, albo czosnek, albo tylko zioła (np. mieszanka bazylia, czosnek, pomidory suszone tzw.przyprawa toskańska)

Składniki

 sałata rzymska
 pomidor
 zielone oliwki
 cebula
 ośmiornica gotowana
 sos vinegrette: sok z cytryny, miód, oliwa, ewentualnie czosnek, zioła...

Sposób przygotowania

1

Poukładaj na talerzu kolejno: sałatę, pomidora pokrojonego w cząstki, cebule w cienkich póltalarkach, oliwki i macki ośmiornicy pokrojone w grube plasterki.
Polej sosem vinegrette: sok z cytryny, miód, oliwa - to jest baza. Ale możecie dodać odrobinę musztardy, albo czosnek, albo tylko zioła (np. mieszanka bazylia, czosnek, pomidory suszone tzw.przyprawa toskańska)

Sałatka z ośmiornicą w sosie vinegrette
(Visited 1 070 times, 26 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *