Bób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko - oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii421
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 29.9g39%
- Węglowodany 20.4g8%
- Białko 17.4g35%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Bób ugotowałam w osolonej wodzie, następnie obrałam.
Przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...
... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.
Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/8 porcji do sałatki. Resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.
Awokado pokroiłam w grubą kostkę, paprykę "red banana" w talarki, dorzuciłam kulki mozarelli...
Całość polałam dressingiem...
i posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką
Składniki
Sposób przygotowania
Bób ugotowałam w osolonej wodzie, następnie obrałam.
Przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...
... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.
Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/8 porcji do sałatki. Resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.
Awokado pokroiłam w grubą kostkę, paprykę "red banana" w talarki, dorzuciłam kulki mozarelli...
Całość polałam dressingiem...
i posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką