Świeży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło - krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 418
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11.9g19%
- Węglowodany 47.5g16%
- Białko 23.3g47%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Tuńczyka krótko zgrillować, ma być w środku lekko czerwony. Nie przyprawiamy niczym!
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pora posiekać w plasterki i zeszklić na odrobinie oleju spod pomidorów suszonych.
Pomidory wyjąć z zalewy, odcisnąć na ręczniku papierowym i pokroić w paseczki/
Wymieszać składniki...
...tuńczyka pokroić w gruba kostkę, całość skropić olejem sezamowym...
... i posypać jasnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Tuńczyka krótko zgrillować, ma być w środku lekko czerwony. Nie przyprawiamy niczym!
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pora posiekać w plasterki i zeszklić na odrobinie oleju spod pomidorów suszonych.
Pomidory wyjąć z zalewy, odcisnąć na ręczniku papierowym i pokroić w paseczki/
Wymieszać składniki...
...tuńczyka pokroić w gruba kostkę, całość skropić olejem sezamowym...
... i posypać jasnym sezamem.