Taki obiad to porządny, wysokobiałkowy posiłek, a przy tym lekki, zdrowy no i po prostu ładnie i apetycznie wygląda. Sezon na dynię może trwać cały rok, wystarczy ją zamrozić.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 544
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4.9g8%
- Węglowodany 58.9g20%
- Białko 62.6g126%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Sól, kurkumę, paprykę słodką i pieprz ziołowy (po ok 1 łyżce) wsypać do miski....
.... zamarynować na sucho pierś z indyka (całą pierś to ok 550 g więc po nałożeniu dwóch porcji po 200 g zostanie odrobina, którą można zjeść na zimno, jak wędlinkę do pieczywa) ...
... przykryć i zostawić na minimum godzinę w lodówce (a najlepiej na całą noc).
Potem wsadzić do rękawa i piec ok. 60 min w temp 160 stopni. Zostawić w rękawie żeby mięso odpoczęło, potem można kroić.
Ryż wsypać do garnka granitowego (lub innego z powłoką non-stick) i uprażyć chwilkę.
Dodać bulion - ja miałam drobiony, ugotowany poprzedniego dnia, schłodzony w lodówce po czym usunęłam wierzchnią warstwę tłuszczu.
Dodać dynię uprzednio uduszoną do miękkości. Doprawić solą.
Groszek ugotować w odrobinie lekko osolonej wody, to zajmie Wam jakieś 5 minut.
Teraz wyłożyć na talerz, w podanych ilości wyszły dwie porcje.
Składniki
Sposób przygotowania
Sól, kurkumę, paprykę słodką i pieprz ziołowy (po ok 1 łyżce) wsypać do miski....
.... zamarynować na sucho pierś z indyka (całą pierś to ok 550 g więc po nałożeniu dwóch porcji po 200 g zostanie odrobina, którą można zjeść na zimno, jak wędlinkę do pieczywa) ...
... przykryć i zostawić na minimum godzinę w lodówce (a najlepiej na całą noc).
Potem wsadzić do rękawa i piec ok. 60 min w temp 160 stopni. Zostawić w rękawie żeby mięso odpoczęło, potem można kroić.
Ryż wsypać do garnka granitowego (lub innego z powłoką non-stick) i uprażyć chwilkę.
Dodać bulion - ja miałam drobiony, ugotowany poprzedniego dnia, schłodzony w lodówce po czym usunęłam wierzchnią warstwę tłuszczu.
Dodać dynię uprzednio uduszoną do miękkości. Doprawić solą.
Groszek ugotować w odrobinie lekko osolonej wody, to zajmie Wam jakieś 5 minut.
Teraz wyłożyć na talerz, w podanych ilości wyszły dwie porcje.