#ser

Ilość przepisów: 88
Naleśniki z porem, cukinią i fetąNaleśników nie jem za często, bo z jakiej by mąki i mleka nie były, zawsze jeden ma ok 200 kcal. No ale czasem najdzie ochota więc kombinuję z dodatkami, żeby było smacznie, wartościowo i maksymalnie fit. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to klasyk ale czy próbowaliście z porem, cukinią i fetą? Polecam, równie pyszne i sycące.
Lekka sałatka z fety, kuskusu perłowego i świeżych warzywLekka, smaczna i apetycznie wyglądająca sałatka. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten drobny, trzeba go zagotować. Spróbujcie i oceńcie sami. Ja go bardzo lubię. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa dojrzewają na słońcu a nie w szklarniach, ale ja już jestem mocno stęskniona smaku lata więc u mnie lato na talerzu już dzisiaj.
Warzywa z patelni z fetąPyszna sałatka na ciepło z kilku popularnych i ogólnodostępnych świeżych warzyw, do tego ser solankowy np. feta i można się dobrze, zdrowo najeść bez uczucia ciężkości na żołądku.
Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskusUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
Makaron szpinakowy z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowymKupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem... Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego szpinakowego makaronu dodałam pierś kurczaka (białko), cukinię (wypełniacz niskokaloryczny) i groszek cukrowy (uwielbiam takie al dente). Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.
Tarta brokułowo-kolendrowa (bez spodu)Tarty bez spodu są nie tylko mniej kaloryczne, ale również szybciej się je przygotowuje. Brokuł to świetne warzywo, samo w sobie jest smaczne (robiłam już tarty z brokuła) ale można je z powodzeniem podkręcić. Tym razem dorzuciłam sporą ilość świeżej kolendry, którą uwielbiam. Spróbujcie sami:-)
1 2 3 4 5 10

(Visited 477 739 times, 730 visits today)