Ilość przepisów: 114
Omlet z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i roszponkaBardzo szybkie, sezonowe, sycące, zdrowe i pyszne jedzenie. Jak dla mnie, to śniadanie idealne, spora porcja białka, zdrowe tłuszcze - polecam spróbować. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa do początków maja, warto kupić na lokalnym placyku, bo to bomba witaminowa. Uwaga! ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać. Czosnek niedźwiedzi trzeba kupować wyłącznie z upraw.Orzeźwiająca sałatka, z mango, awokado, pomidorem, papryką i pistacjami w sosie miodowo-cytrynowymPolecam znakomitą, lekką i orzeźwiającą sałatkę - prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo minerałów. Tylko dobre składniki, więc jest naprawdę zdrowo i rozkosznie pysznie:-)Bowl z krewetkami, ryżem jaśminowym, szparagami, awokado i pieczarkamiTaki pyszny zestaw dla aktywnych: dużo protein z krewetek, aromatyczny jaśminowy ryż o wyjątkowo długich ziarnach, sezonowy akcent czyli chrupiące szparagi i pieczarki w sosie sojowym. Wyjątkowo udane połączenie smaków.Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewkaW moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.Łosoś wędzony na gorąco, razowe penne, awokado, zielone warzywaPyszne danie z gotowym łososiem. Ten od Mowi Poland jest naprawdę wart uwagi, polecam do dań na zimno i na ciepło. Dzisiaj z razowym makaronem i sporą porcją warzyw.Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowymPieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.Tuńczyk w sosie własnym z warzywami na ciepło, czarnym ryżem, cieciorką i awokadoCzęsto robię sobie takie kombinowane talerze z różnymi składnikami, na które akurat mam ochotę. Warzywa na ciepło fajnie się łączą niemal ze wszystkim, tuńczyka w puszce chyba każdy ma w domowej spiżarni a czarny ryż nie dość że smaczny to jeszcze pięknie wygląda i pachnie więc warto go włączyć do swojej diety. Takie talerze mają tę zaletę, że bardzo łatwo jest policzyć ile kalorii mamy w posiłku, ile w nim jest białka itd. Dla osób na redukcji albo tych aktywnych fizycznie to szczególnie istotne.Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelniBardzo smaczne połączenie łososia z porem, awokado i pieczarkami a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
(Visited 483 668 times, 726 visits today)