Sałatki

Ilość przepisów: 118
Sałatka z fetą i zielonymi oliwkamiSałatka typu greckiego, coś na kształt lubianej "horiatiki". Tyle, że drobniej pokrojone składniki i oliwki hiszpańskie, i w dodatku zielone:-)
Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagiTo danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas - zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.
Sałatka owocowa z krewetkamiOwoce z rybami, czy owocami morza to nie jest nic nowego, chociaż w naszym kręgu kulturowym takie połączenie nie jest zbyt popularne a szkoda. Spróbujcie takiej sałatki - jest lekka, przyjemna, pożywna i bardzo łatwa do przygotowania.
Lekka sałatka z fety, kuskusu perłowego i świeżych warzywLekka, smaczna i apetycznie wyglądająca sałatka. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten drobny, trzeba go zagotować. Spróbujcie i oceńcie sami. Ja go bardzo lubię. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa dojrzewają na słońcu a nie w szklarniach, ale ja już jestem mocno stęskniona smaku lata więc u mnie lato na talerzu już dzisiaj.
Warzywa z patelni z fetąPyszna sałatka na ciepło z kilku popularnych i ogólnodostępnych świeżych warzyw, do tego ser solankowy np. feta i można się dobrze, zdrowo najeść bez uczucia ciężkości na żołądku.
Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)
1 2 3 4 5 14

(Visited 480 918 times, 608 visits today)