Ilość przepisów: 170
Danie z patelni: kurczak, warzywa, czosnek niedźwiedzi i cieciorkaBardzo szybkie danie dla głodnej osoby. Porządna porcja białka, mało kalorii i to wszystko w jednym, sezonowym daniu z przepysznym czosnkiem niedźwiedzim. A ten jest bardzo krótko dostępny, więc jak się pojawia na lokalnych placykach, warto go zakupić w większej ilości i zajadać jak rarytas.A nadwyżki można przerobić na pesto, poporcjować i zamrozić. Można też mrozić świeże liście - nie tracą na aromacie a są świetnym dodatkiem do wielu dań.Jajko sadzone na liściach rzodkiewki z patelni, por, pieczarkiBardzo lekkie śniadanie z jajem;-) Podpowiadam jak wykorzystać liście rzodkiewki, są jadalne i bardzo smaczne. Najczęściej robię z nich pesto ale okazuje się, że smażone też są świetne. Jajecznica na liściach rzodkiewki to sztos:-) A dzisiaj zestawik z porem, pieczarkami i jajkiem - bardzo smacznie, bardzo fit i bardzo szybko.Ryż jaśminowy, kurczak z pieczarkami i groszkiemRyż jaśminowy jest wyjątkowo aromatyczny, sypki i smaczny. Ja wybieram ten o bardzo długich ziarnach, oryginalny z Indii, do kupienia chyba tylko w necie. A jak ma być to ryż w posiłku dla aktywnej osoby, która "pilnuje michy" to musi być porządna porcja białka. No i jest - u mnie kurczak, do tego neutralne w smaku pieczarki i zielony akcent - groszek mrożony. Szybko się robi, można odgrzać na drugi dzień i zabrać w pudełku do pracy.Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzimSezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło - zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.Bowl z krewetkami, ryżem jaśminowym, szparagami, awokado i pieczarkamiTaki pyszny zestaw dla aktywnych: dużo protein z krewetek, aromatyczny jaśminowy ryż o wyjątkowo długich ziarnach, sezonowy akcent czyli chrupiące szparagi i pieczarki w sosie sojowym. Wyjątkowo udane połączenie smaków.Makaron shirataki, pierś indyka, chorizo i warzywa, w jednym daniu z patelniWysokobiałkowy posiłek to świetny pomysł na aktywny dzień. Porządna porcja indyka, niskokaloryczny shirataki (inaczej "konjak") i warzywa, tworzą kompozycję sycącą, smaczną i niskokaloryczną - w sam raz dla osób dbających o dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i sylwetkę.Naleśniki z porem, cukinią i fetąNaleśników nie jem za często, bo z jakiej by mąki i mleka nie były, zawsze jeden ma ok 200 kcal. No ale czasem najdzie ochota więc kombinuję z dodatkami, żeby było smacznie, wartościowo i maksymalnie fit. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to klasyk ale czy próbowaliście z porem, cukinią i fetą? Polecam, równie pyszne i sycące.Ryż jaśminowy, kurczak w mleku kokosowym i szparagiSzparagi można wykorzystać też w daniach orientalnych. Ja zrobiłam potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym, do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż o bardzo długich ziarnach i wyszło porządnie białkowe, sycące i niskokaloryczne danie. Palce lizać:-)Łosoś wędzony na gorąco, razowe penne, awokado, zielone warzywaPyszne danie z gotowym łososiem. Ten od Mowi Poland jest naprawdę wart uwagi, polecam do dań na zimno i na ciepło. Dzisiaj z razowym makaronem i sporą porcją warzyw.
(Visited 483 320 times, 1 055 visits today)