Potrawka warzywna z zielonymi pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Co można zrobić z zielonych pomidorów? Można zamarynować na zimę (co uczyniłam) ale można też usmażyć. Ja przygotowałam pyszną potrawkę min. z zielonymi pomidorami. Samo dobro i jak mało kalorii:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 108
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.1g2%
Węglowodany 22.1g8%
Białko 5.4g11%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 420 g zielonych pomidorów
 415 g cukinii
 15 g czosnku
 100 g cebuli
 315 g papryki
 sól, pieprz, oregano
 świeży lubczyk i natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam w większe kawałki, żeby podczas obróki termicznej nie rozciapały się.

2

Na dnie wylądowały pomidory i czosnek...

3

Następnie papryka, cebula i cukinia.

4

Chwilę dusiłam na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory oddały swój sok. Doprawiłam solą, pieprzem, oregano i świeżym lubczykiem.

5

Na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki i gotowe.

6

7

Składniki

 420 g zielonych pomidorów
 415 g cukinii
 15 g czosnku
 100 g cebuli
 315 g papryki
 sól, pieprz, oregano
 świeży lubczyk i natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam w większe kawałki, żeby podczas obróki termicznej nie rozciapały się.

2

Na dnie wylądowały pomidory i czosnek...

3

Następnie papryka, cebula i cukinia.

4

Chwilę dusiłam na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory oddały swój sok. Doprawiłam solą, pieprzem, oregano i świeżym lubczykiem.

5

Na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki i gotowe.

6

7

Potrawka warzywna z zielonymi pomidorami
(Visited 186 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *