Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z piekarnika i kuskusem z oliwą truflową

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię kuskus, bo szybko się go robi, fajnie gra z warzywami, mięsem i rybami. Warzywa można upiec wcześniej więc aby zrobić to pyszne i ładne danie wystarczy usmażyć w sosie sojowym polędwiczki kurczaka. I mamy pyszny, pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek w 15 minut:-) Porcja spora, więc można część zapakować do lunchboxu i zabrać do pracy. Na zimno tez smakuje wybornie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 583
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.9g25%
Węglowodany 57.7g20%
Białko 54.7g110%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g kuskusu (waga suchego produktu)
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 2 łyżka sosu sojowego
 30 g szpinaku baby
 1 łyżka oliwy truflowej
 150 g warzyw z piekarnika
 sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Kuskus posoliłam i zalałam wrzątkiem (wody tylko tyle, żeby było jej na 1 cm nad kuskusem). Przykryłam i zostawiłam.

3

Kurczaka podprażyłam na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Pod koniec podlałam sosem sojowym i zredukowałam.

4

Kuskus rozdrobniłam widelcem, przełożyłam do obręczy. Wokół ułożyłam listki szpinaku baby, słupki pieczonych warzyw i kurczaka.

5

Całość skropiłam oliwą truflową...

6

... i posypałam natką pietruszki.

7

Składniki

 50 g kuskusu (waga suchego produktu)
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 2 łyżka sosu sojowego
 30 g szpinaku baby
 1 łyżka oliwy truflowej
 150 g warzyw z piekarnika
 sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Kuskus posoliłam i zalałam wrzątkiem (wody tylko tyle, żeby było jej na 1 cm nad kuskusem). Przykryłam i zostawiłam.

3

Kurczaka podprażyłam na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Pod koniec podlałam sosem sojowym i zredukowałam.

4

Kuskus rozdrobniłam widelcem, przełożyłam do obręczy. Wokół ułożyłam listki szpinaku baby, słupki pieczonych warzyw i kurczaka.

5

Całość skropiłam oliwą truflową...

6

... i posypałam natką pietruszki.

7

Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z piekarnika i kuskusem z oliwą truflową
(Visited 783 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *