Lubię kuskus, bo szybko się go robi, fajnie gra z warzywami, mięsem i rybami. Warzywa można upiec wcześniej więc aby zrobić to pyszne i ładne danie wystarczy usmażyć w sosie sojowym polędwiczki kurczaka. I mamy pyszny, pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek w 15 minut:-) Porcja spora, więc można część zapakować do lunchboxu i zabrać do pracy. Na zimno tez smakuje wybornie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 583
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.9g25%
- Węglowodany 57.7g20%
- Białko 54.7g110%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus posoliłam i zalałam wrzątkiem (wody tylko tyle, żeby było jej na 1 cm nad kuskusem). Przykryłam i zostawiłam.
Kurczaka podprażyłam na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Pod koniec podlałam sosem sojowym i zredukowałam.
Kuskus rozdrobniłam widelcem, przełożyłam do obręczy. Wokół ułożyłam listki szpinaku baby, słupki pieczonych warzyw i kurczaka.
Całość skropiłam oliwą truflową...
... i posypałam natką pietruszki.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus posoliłam i zalałam wrzątkiem (wody tylko tyle, żeby było jej na 1 cm nad kuskusem). Przykryłam i zostawiłam.
Kurczaka podprażyłam na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Pod koniec podlałam sosem sojowym i zredukowałam.
Kuskus rozdrobniłam widelcem, przełożyłam do obręczy. Wokół ułożyłam listki szpinaku baby, słupki pieczonych warzyw i kurczaka.
Całość skropiłam oliwą truflową...
... i posypałam natką pietruszki.