W moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 497
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 30.9g48%
- Węglowodany 23.6g8%
- Białko 28.4g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Na odrobinie oleju pistacjowego podprażyłam liście rzodkiewki i mrożony groszek. Doprawiłam solą.
Następnie na tej samej patelni przesmażyłam kapelusze pieczarek, podlałam je łyżką sosu sojowego i powoli, na małym ogniu odparowałam.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia:-)), na jedną połówkę wyłożyłam jajko w koszulce, na drugą awokado pokrojone w plasterki.
Obok kromek wyłożyłam pozostałe składniki.
Całość oprószyłam pieprzem i posypałam posiekanymi z grubsza pistacjami.
Składniki
Sposób przygotowania
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Na odrobinie oleju pistacjowego podprażyłam liście rzodkiewki i mrożony groszek. Doprawiłam solą.
Następnie na tej samej patelni przesmażyłam kapelusze pieczarek, podlałam je łyżką sosu sojowego i powoli, na małym ogniu odparowałam.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia:-)), na jedną połówkę wyłożyłam jajko w koszulce, na drugą awokado pokrojone w plasterki.
Obok kromek wyłożyłam pozostałe składniki.
Całość oprószyłam pieprzem i posypałam posiekanymi z grubsza pistacjami.