Pełnoziarniste penne, krewetki, bób, szpinak, pistacje

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron, zwłaszcza pełnoziarnistym to świetna baza do wszelkich posiłków. Ja dorzuciłam krewetki i sezonowy bób. Do tego szpinak z czosnkiem a całość wykończyłam pistacjami i olejem z pistacji. Pychota:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 593
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.2g33%
Węglowodany 52.8g18%
Białko 43.2g87%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g pełnoziarnistego makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
 200 g krewetek
 100 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 40 g ugotowanego i obranego bobu
 12 g pistacji
 10 g masła
 1 łyżka oleju z awokado
 sól, przyprawa "zioła toskańskie" (inaczej "bruschetta")

Sposób przygotowania

1

Makaron ugotować al dente.

2

Na patelni zeszklić czosnek pokrojony w plasterki. Ja spryskałam patelnię oliwą w sprayu.

3

Do czosnku dodać szpinak i krótko zrobić na dużym ogniu, żeby odparowała woda.

4

Krewetki krótko zrobić na odrobinie masła dodając przyprawę toskańską (zwana również bruschettą: czosnek, bazylia suszone pomidory).

5

Wymieszań makaron z krewetkami...

6

... wyłożyć na talerz, pośrodku szpinak, całość skropić olejem z pistacji...

7

dodać ugotowany uprzednio i obrany bób i posiekane pistacje.

8

9

10

Składniki

 50 g pełnoziarnistego makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
 200 g krewetek
 100 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 40 g ugotowanego i obranego bobu
 12 g pistacji
 10 g masła
 1 łyżka oleju z awokado
 sól, przyprawa "zioła toskańskie" (inaczej "bruschetta")

Sposób przygotowania

1

Makaron ugotować al dente.

2

Na patelni zeszklić czosnek pokrojony w plasterki. Ja spryskałam patelnię oliwą w sprayu.

3

Do czosnku dodać szpinak i krótko zrobić na dużym ogniu, żeby odparowała woda.

4

Krewetki krótko zrobić na odrobinie masła dodając przyprawę toskańską (zwana również bruschettą: czosnek, bazylia suszone pomidory).

5

Wymieszań makaron z krewetkami...

6

... wyłożyć na talerz, pośrodku szpinak, całość skropić olejem z pistacji...

7

dodać ugotowany uprzednio i obrany bób i posiekane pistacje.

8

9

10

Pełnoziarniste penne, krewetki, bób, szpinak, pistacje
(Visited 261 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *