Pastel de nata – klasyk portugalskich deserów w wersji fit

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Pastel de nata, pasteis de nata, pastel de belem - której nazwy by nie użyć i tak wiadomo, że chodzi o przepyszny portugalski deser: babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym środkiem na ciepło. Absolutna małmazja:-) Ja przepis odchudziłam - nie ma tytułowej śmietanki (nata), jest mleko 0,5% i połowa przepisowego cukru (reszta to erytrytol). Dzięki temu klasyczne 220 kcal zamieniłam w jedyne 134 kcal:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 134
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7g11%
Węglowodany 16.4g6%
Białko 2.6g6%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 ciasta francuszkiego ( 1 opakowanie)
 100 ml wody
 40 g cukru trzcinowego
 40 g erytrytolu
 1 cytryna
 3 żółtka
 200 ml mleka 0,5%
 20 g mąki pszennej
 laska cynamonu

Sposób przygotowania

1

Blaszkę z dołeczkami na muffinki wysmarować tłuszczem.

2

Ciasto francuskie zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków (tyle jest dołeczków w blasze do pieczenia).

3

Ciasto wyłożyć do foremki, i przy użyciu własnych palców wyłożyć ciastem całą powierzchnię dołeczków.

4

Cytrynę sparzyć i zdjąć z niej skórkę - najlepiej użyć zestera ale możecie to zrobić przy użyciu noża tylko zdejmijcie z cytryny żółtą część (biała jest gorzka). Zagotować wodę z cukrem trzcinowym, erytrytolem, laską cynamonu i skórka z cytryny, przestudzić.
W drugim garnku ugotować budyń: do 100 ml gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, drugie 100 ml mleka z rozprowadzoną mąką. Pilnować, żeby nie powstały grudki. Wlać wodę z cukrem, teraz zdjąć garnek z gazu i wlać po kolei żółtka ciągle mieszając.

5

Masę wlać do foremki ale tylko do 2/3 wysokości, bo w trakcie pieczenia masa "rośnie" i może wypłynąć (potem opada).

6

Wstawić do nagrzanego piekarnika gór-dół, 250 C, 15 -18 minut.

7

Wierzch ma być lekko przypalony.

8

Pastel de nata najlepiej smakuje świeżo upieczony, jeszcze ciepły, posypany cynamonem.

Składniki

 300 ciasta francuszkiego ( 1 opakowanie)
 100 ml wody
 40 g cukru trzcinowego
 40 g erytrytolu
 1 cytryna
 3 żółtka
 200 ml mleka 0,5%
 20 g mąki pszennej
 laska cynamonu

Sposób przygotowania

1

Blaszkę z dołeczkami na muffinki wysmarować tłuszczem.

2

Ciasto francuskie zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków (tyle jest dołeczków w blasze do pieczenia).

3

Ciasto wyłożyć do foremki, i przy użyciu własnych palców wyłożyć ciastem całą powierzchnię dołeczków.

4

Cytrynę sparzyć i zdjąć z niej skórkę - najlepiej użyć zestera ale możecie to zrobić przy użyciu noża tylko zdejmijcie z cytryny żółtą część (biała jest gorzka). Zagotować wodę z cukrem trzcinowym, erytrytolem, laską cynamonu i skórka z cytryny, przestudzić.
W drugim garnku ugotować budyń: do 100 ml gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, drugie 100 ml mleka z rozprowadzoną mąką. Pilnować, żeby nie powstały grudki. Wlać wodę z cukrem, teraz zdjąć garnek z gazu i wlać po kolei żółtka ciągle mieszając.

5

Masę wlać do foremki ale tylko do 2/3 wysokości, bo w trakcie pieczenia masa "rośnie" i może wypłynąć (potem opada).

6

Wstawić do nagrzanego piekarnika gór-dół, 250 C, 15 -18 minut.

7

Wierzch ma być lekko przypalony.

8

Pastel de nata najlepiej smakuje świeżo upieczony, jeszcze ciepły, posypany cynamonem.

Pastel de nata – klasyk portugalskich deserów w wersji fit
(Visited 2 707 times, 20 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *