Przepisy

Ilość przepisów: 0
Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzimCzęsto robię sobie "potreningówkę" w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego - uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować "na legalu" 🙂
Naleśniki z porem, cukinią i fetąNaleśników nie jem za często, bo z jakiej by mąki i mleka nie były, zawsze jeden ma ok 200 kcal. No ale czasem najdzie ochota więc kombinuję z dodatkami, żeby było smacznie, wartościowo i maksymalnie fit. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to klasyk ale czy próbowaliście z porem, cukinią i fetą? Polecam, równie pyszne i sycące.
Ryż jaśminowy, kurczak w mleku kokosowym i szparagiSzparagi można wykorzystać też w daniach orientalnych. Ja zrobiłam potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym, do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż o bardzo długich ziarnach i wyszło porządnie białkowe, sycące i niskokaloryczne danie. Palce lizać:-)
Warzywa z patelniBanalnie proste, obłędnie pyszne, wegańskie jedzenie na każdą porę dnia.
Lekka sałatka z fety, kuskusu perłowego i świeżych warzywLekka, smaczna i apetycznie wyglądająca sałatka. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten drobny, trzeba go zagotować. Spróbujcie i oceńcie sami. Ja go bardzo lubię. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa dojrzewają na słońcu a nie w szklarniach, ale ja już jestem mocno stęskniona smaku lata więc u mnie lato na talerzu już dzisiaj.
1 12 13 14 15 16 85

(Visited 480 366 times, 648 visits today)