Młoda kapusta zapiekana z chorizo i suszonymi pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji2 porcje

Sezon na młoda kapustkę trwa krótko, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie jej w różnych odsłonach. Tutaj podrzucam pomysł na kapustę zapiekaną z chorizo.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 180 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 278
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.4g35%
Węglowodany 8.5g3%
Białko 11.8g24%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g młoda kapusta (1/2 małej główki)
 80 g chorizo picante
 30 g pomidorów suszonych z oleju

Sposób przygotowania

1

Kapustę ułożyć rozkrojoną częścią w garnku, zalać wodą prawie ją przykrywając, posolić (czubata łyżeczka). Jak woda się zagotuje, odlać ją i zalać kapustę świeżą wodą, posolić. Zagotować i wyjąć kapustę. Taka procedura gotowania kapusty sprawia, że nie jest to danie wzdymające.

2

Kapustę odcedzić na sitku, czyli wyłożyć rozkrojoną częścią na sitko i poczekać woda ścieknie. W tym czasie pokroić chorizo i suszone pomidory w kosteczkę albo paseczki, jak kto lubi.

3

Ułożyć kapustę w naczyniu do zapiekania tym razem rozkrojoną częścią do góry. Pomiędzy liście powtykać pokrojone pomidorki suszone

4

kawałeczki chorizo też powciskać między liście.

5

Wstawić do piekarnika, 200 C, ok 45 minut.

6

Mi to smakowało tak bardzo, że zjadłam połowę bez żadnych dodatków. Ale wyobrażam sobie, że z dobrym pieczywem, albo z kaszą mogłoby być jeszcze lepsze:-)

Składniki

 250 g młoda kapusta (1/2 małej główki)
 80 g chorizo picante
 30 g pomidorów suszonych z oleju

Sposób przygotowania

1

Kapustę ułożyć rozkrojoną częścią w garnku, zalać wodą prawie ją przykrywając, posolić (czubata łyżeczka). Jak woda się zagotuje, odlać ją i zalać kapustę świeżą wodą, posolić. Zagotować i wyjąć kapustę. Taka procedura gotowania kapusty sprawia, że nie jest to danie wzdymające.

2

Kapustę odcedzić na sitku, czyli wyłożyć rozkrojoną częścią na sitko i poczekać woda ścieknie. W tym czasie pokroić chorizo i suszone pomidory w kosteczkę albo paseczki, jak kto lubi.

3

Ułożyć kapustę w naczyniu do zapiekania tym razem rozkrojoną częścią do góry. Pomiędzy liście powtykać pokrojone pomidorki suszone

4

kawałeczki chorizo też powciskać między liście.

5

Wstawić do piekarnika, 200 C, ok 45 minut.

6

Mi to smakowało tak bardzo, że zjadłam połowę bez żadnych dodatków. Ale wyobrażam sobie, że z dobrym pieczywem, albo z kaszą mogłoby być jeszcze lepsze:-)

Młoda kapusta zapiekana z chorizo i suszonymi pomidorami
(Visited 421 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *