Sezon na młoda kapustkę trwa krótko, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie jej w różnych odsłonach. Tutaj podrzucam pomysł na kapustę zapiekaną z chorizo.
Wielkość porcji 180 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 278
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.4g35%
- Węglowodany 8.5g3%
- Białko 11.8g24%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kapustę ułożyć rozkrojoną częścią w garnku, zalać wodą prawie ją przykrywając, posolić (czubata łyżeczka). Jak woda się zagotuje, odlać ją i zalać kapustę świeżą wodą, posolić. Zagotować i wyjąć kapustę. Taka procedura gotowania kapusty sprawia, że nie jest to danie wzdymające.
Kapustę odcedzić na sitku, czyli wyłożyć rozkrojoną częścią na sitko i poczekać woda ścieknie. W tym czasie pokroić chorizo i suszone pomidory w kosteczkę albo paseczki, jak kto lubi.
Ułożyć kapustę w naczyniu do zapiekania tym razem rozkrojoną częścią do góry. Pomiędzy liście powtykać pokrojone pomidorki suszone
kawałeczki chorizo też powciskać między liście.
Wstawić do piekarnika, 200 C, ok 45 minut.
Mi to smakowało tak bardzo, że zjadłam połowę bez żadnych dodatków. Ale wyobrażam sobie, że z dobrym pieczywem, albo z kaszą mogłoby być jeszcze lepsze:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Kapustę ułożyć rozkrojoną częścią w garnku, zalać wodą prawie ją przykrywając, posolić (czubata łyżeczka). Jak woda się zagotuje, odlać ją i zalać kapustę świeżą wodą, posolić. Zagotować i wyjąć kapustę. Taka procedura gotowania kapusty sprawia, że nie jest to danie wzdymające.
Kapustę odcedzić na sitku, czyli wyłożyć rozkrojoną częścią na sitko i poczekać woda ścieknie. W tym czasie pokroić chorizo i suszone pomidory w kosteczkę albo paseczki, jak kto lubi.
Ułożyć kapustę w naczyniu do zapiekania tym razem rozkrojoną częścią do góry. Pomiędzy liście powtykać pokrojone pomidorki suszone
kawałeczki chorizo też powciskać między liście.
Wstawić do piekarnika, 200 C, ok 45 minut.
Mi to smakowało tak bardzo, że zjadłam połowę bez żadnych dodatków. Ale wyobrażam sobie, że z dobrym pieczywem, albo z kaszą mogłoby być jeszcze lepsze:-)