Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezan

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 395
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.4g29%
Węglowodany 40.7g14%
Białko 11.7g24%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g ulubionego makaronu - u mnie cellentani (waga przed ugotowaniem)
 85 g świeżych szparagów
 2 łyżka pesto z liści rzodkiewki - przepis niżej
 20 g tartego parmezanu
 świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

1

Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki.

2

Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.

3

Makaro ugotowany al dente.

4

Szparagi z poprzedniego dnia przesmażyłam na spryskanej oliwą patelni.

5

Na makaron wyłożyłam dwie żyłki mojego pesto, obok szparagi...

6

...całość posypałam tartym parmezanem. Dobrze zrobi dodatek świeżo zmielonego pieprzu.

7

8

9

Składniki

 50 g ulubionego makaronu - u mnie cellentani (waga przed ugotowaniem)
 85 g świeżych szparagów
 2 łyżka pesto z liści rzodkiewki - przepis niżej
 20 g tartego parmezanu
 świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

1

Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki.

2

Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.

3

Makaro ugotowany al dente.

4

Szparagi z poprzedniego dnia przesmażyłam na spryskanej oliwą patelni.

5

Na makaron wyłożyłam dwie żyłki mojego pesto, obok szparagi...

6

...całość posypałam tartym parmezanem. Dobrze zrobi dodatek świeżo zmielonego pieprzu.

7

8

9

Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezan
(Visited 234 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *