Polecam gorąco ten sposób przygotowywania i komponowania posiłków na diecie redukcyjnej. Nie wszystko musi być z kaszą, makaronem, ryżem... czasem bez węglowodanów też można zjeść smacznie, do syta i fit:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 373
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24g37%
- Węglowodany 11.5g4%
- Białko 29.1g59%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki uduś na maśle, dodaj łyżkę sosu sojowego, zmniejsz ogień i niech się wysmażą.
Cukinię pokrój na duże kawałki, wrzuć na suchą patelnię (najlepiej granitową lub inną z powłoka non-stick). Potrząsając krótko ją przesmaż.
Do cukinii dodaj zioła tajskie (gotowa mieszanka)
i dodaj sezam. Ciągle mieszając szybko przesmaż - cukinia ma być twardawa, nie może się rozciapać. W ogóle warzywa przegotowane nie są ani smaczne ani tak zdrowe jak te al dente.
Białe szparagi często wymagają trochę przygotowania: trzeba oderwać zdrewniałe końcówki, potem trzeba je obrać (ja używam obieraczki do warzyw), i krótko obgotować w osolonej wodzie. Mimo obrania czasem te szparagi i tak są włókniste i trudno je pogryźć, cóż taka ich uroda. Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę czy końcówki nie są przesuszone i od razu widać, że są mocno zdrewniałe. Poza tym trzeba wybierać te jasne, nie zleżałe, i nie grube tylko te cieńsze, młodsze. Są bardziej jędrne i chrupkie. W przypadku zielonych nie ma to takiego znaczenia, są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu i nie ma takiego ryzyka, że się kupi włókniste.
Kiedy już mamy wszystkie trzy dodatki czyli cukinię uprażoną z ziołach tajskich z sezamem, pieczarki w sosie sojowym i szparagi, możemy składać danie:-)
Łososia polecam tego ze zdjęcia. Jest w Carrefour (nie wiem czy w całej Polsce) ale jest bardzo smaczny i w dobrej cenie.
Bez kluchów, bez ryżu, bez kaszy a jak smacznie! duża porcja, dużo białka - o to chodziło:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki uduś na maśle, dodaj łyżkę sosu sojowego, zmniejsz ogień i niech się wysmażą.
Cukinię pokrój na duże kawałki, wrzuć na suchą patelnię (najlepiej granitową lub inną z powłoka non-stick). Potrząsając krótko ją przesmaż.
Do cukinii dodaj zioła tajskie (gotowa mieszanka)
i dodaj sezam. Ciągle mieszając szybko przesmaż - cukinia ma być twardawa, nie może się rozciapać. W ogóle warzywa przegotowane nie są ani smaczne ani tak zdrowe jak te al dente.
Białe szparagi często wymagają trochę przygotowania: trzeba oderwać zdrewniałe końcówki, potem trzeba je obrać (ja używam obieraczki do warzyw), i krótko obgotować w osolonej wodzie. Mimo obrania czasem te szparagi i tak są włókniste i trudno je pogryźć, cóż taka ich uroda. Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę czy końcówki nie są przesuszone i od razu widać, że są mocno zdrewniałe. Poza tym trzeba wybierać te jasne, nie zleżałe, i nie grube tylko te cieńsze, młodsze. Są bardziej jędrne i chrupkie. W przypadku zielonych nie ma to takiego znaczenia, są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu i nie ma takiego ryzyka, że się kupi włókniste.
Kiedy już mamy wszystkie trzy dodatki czyli cukinię uprażoną z ziołach tajskich z sezamem, pieczarki w sosie sojowym i szparagi, możemy składać danie:-)
Łososia polecam tego ze zdjęcia. Jest w Carrefour (nie wiem czy w całej Polsce) ale jest bardzo smaczny i w dobrej cenie.
Bez kluchów, bez ryżu, bez kaszy a jak smacznie! duża porcja, dużo białka - o to chodziło:-)