Kwiaty cukinii są jadalne. Można je nadziać (najczęściej widziałam przepisy z kozim serem) ale można je po prostu usmażyć w cieście. Proponuję tempurę, bo choć smaży się w pełnym tłuszczu, to ciasto (tempura), nie jest zbyt tłusta. Ze szklanki oleju do smażenia efektywnie zużyłam 20 g oleju do 6 sztuk kwiatów cukinii!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 50
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 3.4g6%
- Węglowodany 4.2g2%
- Białko 0.5g1%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kwiaty cukinii zanurzyłam na kilka sekund w lodowatej wodzie
Następnie obsypałam mąką ryżową
Zrobiłam tempurę: 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ryżowej, szczypta soli, lodowata woda (to kluczowe!) tyle, żeby była konsystencja rzadszego ciasta (jak na naleśniki lub rzadsze)
każdy kwiat zanurzyłam w tempurze i smażyłam na bardzo gorący tłuszczu. Każdy osobno, bo jak na raz bym wrzuciła kilka zimnych kwiatów, to temperatura oleju by się obniżyła i tempura zaczęła by pić olej.
Potem na ręcznik papierowy
i można jeść:-)
Smak delikatny, jakby słodkawy w tle, niepodobny do niczego i pyszny!
Składniki
Sposób przygotowania
Kwiaty cukinii zanurzyłam na kilka sekund w lodowatej wodzie
Następnie obsypałam mąką ryżową
Zrobiłam tempurę: 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ryżowej, szczypta soli, lodowata woda (to kluczowe!) tyle, żeby była konsystencja rzadszego ciasta (jak na naleśniki lub rzadsze)
każdy kwiat zanurzyłam w tempurze i smażyłam na bardzo gorący tłuszczu. Każdy osobno, bo jak na raz bym wrzuciła kilka zimnych kwiatów, to temperatura oleju by się obniżyła i tempura zaczęła by pić olej.
Potem na ręcznik papierowy
i można jeść:-)
Smak delikatny, jakby słodkawy w tle, niepodobny do niczego i pyszny!