Kanapki z awokado i krewetkami, padron, pomidorki i szparagi

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kiedy na zewnątrz skwar, nie ma ochoty nie tylko na gotowanie ale nawet na jedzenie. No ale jeść trzeba, więc polecam lekkie, pyszne, zdrowe śniadanie. Kromka pieczywa proteinowego (w zasadzie innego nie jadam), awokado, krewetki z patelni i ulubione warzywa: pomidorki koktajlowe, papryczki padron i szparagi. Odrobina dobrej oliwy, czarny sezam i możemy się cieszyć dobrze rozpoczętym dniem. Prosto i pysznie w 15 minut!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 424
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g43%
Węglowodany 17.3g6%
Białko 27.1g55%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 25 g papryczek padron
 90 g krewetek
 85 g pomidora (1 mniejszy)
 45 g szparagów
 oliwa z oliwek
 przyprawa "bruschetta", czarny sezam, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziła, pozbawiłam pancerzyków i krótko przesmażyłam na odrobinie oliwy dodając szczyptę przyprawy "bruschetta" (mieszanka: pomidor suszony, bazylia, czosnek) i chilli.

2

Krewetki zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu przesmażyć...

3

... papryczki padron i pomidora pokrojonego w cząstki.

4

Kromkę pieczywa przekroić na dwie części (oko widzi więcej jedzenia:-), na każda połówkę ułożyć plasterki awokado.

5

Na awokado układamy krewetki...

6

.... a ponadto na talerzu układamy pomidora, papryczki i szparagi (ugotowane poprzedniego dnia i tylko odgrzane krótko na patelni, na której wcześniej smażyliśmy krewetki, pomidora i paprykę.

7

Całość posypać czarnym sezamem.

8

9

10

Składniki

 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 25 g papryczek padron
 90 g krewetek
 85 g pomidora (1 mniejszy)
 45 g szparagów
 oliwa z oliwek
 przyprawa "bruschetta", czarny sezam, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziła, pozbawiłam pancerzyków i krótko przesmażyłam na odrobinie oliwy dodając szczyptę przyprawy "bruschetta" (mieszanka: pomidor suszony, bazylia, czosnek) i chilli.

2

Krewetki zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu przesmażyć...

3

... papryczki padron i pomidora pokrojonego w cząstki.

4

Kromkę pieczywa przekroić na dwie części (oko widzi więcej jedzenia:-), na każda połówkę ułożyć plasterki awokado.

5

Na awokado układamy krewetki...

6

.... a ponadto na talerzu układamy pomidora, papryczki i szparagi (ugotowane poprzedniego dnia i tylko odgrzane krótko na patelni, na której wcześniej smażyliśmy krewetki, pomidora i paprykę.

7

Całość posypać czarnym sezamem.

8

9

10

Kanapki z awokado i krewetkami, padron, pomidorki i szparagi
(Visited 182 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *