Kalafior zapiekany z chorizo w przyprawach kuchni arabskiej

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Nie samymi proteinami żyje człowiek, nawet ten intensywnie trenujący. Czasem ma się ochotę na coś pysznego, pikantnego, aromatycznego.... mniam:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 340
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25g39%
Węglowodany 18g6%
Białko 15g30%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 600 g mały kalafior
 50 g chorizo picante
 2 łyżka oliwy
 15 g orzechów nerkowca
 10 g pistacji
 przyprawy: ras-el-hanout (biskowschodnia mieszanka przypraw), ostra papryka, sól

Sposób przygotowania

1

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, zalać wodą, posolić i obgotować ok 8-10 minut (licząc od zagotowania się wody). Ma być jeszcze twardy.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie zapiekać. Dorzucić kiełbaskę chorizo picante pokrojone w półtalarki, posypać 1 łyżką przyprawy ras-el-hanout, posolić, dorzucić orzechy i pistacje, podlać oliwą i przykryć naczynie.

3

Zapiekać ok 20 minut w 200 C. W końcowej fazie (5 minut przed końcem można odkryć, żeby odparował nadmiar płynu a kalafior się przypiekł.

4

Posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smakuje wybornie beż żadnych dodatków. Ewentualnie białe, schłodzone wino....

Składniki

 600 g mały kalafior
 50 g chorizo picante
 2 łyżka oliwy
 15 g orzechów nerkowca
 10 g pistacji
 przyprawy: ras-el-hanout (biskowschodnia mieszanka przypraw), ostra papryka, sól

Sposób przygotowania

1

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, zalać wodą, posolić i obgotować ok 8-10 minut (licząc od zagotowania się wody). Ma być jeszcze twardy.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie zapiekać. Dorzucić kiełbaskę chorizo picante pokrojone w półtalarki, posypać 1 łyżką przyprawy ras-el-hanout, posolić, dorzucić orzechy i pistacje, podlać oliwą i przykryć naczynie.

3

Zapiekać ok 20 minut w 200 C. W końcowej fazie (5 minut przed końcem można odkryć, żeby odparował nadmiar płynu a kalafior się przypiekł.

4

Posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smakuje wybornie beż żadnych dodatków. Ewentualnie białe, schłodzone wino....

Kalafior zapiekany z chorizo w przyprawach kuchni arabskiej
(Visited 621 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *