Jajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos - też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 490
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 29.5g46%
- Węglowodany 25.9g9%
- Białko 28.1g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa piekę w większych ilościach. Na raz wkładam do piekarnika 2-3 blachy pełne okrojonych w słupki warzyw w zmiennych ilościach: marchewka, pietruszka, seler i buraki. Warzywa przed wstawieniem do piekarnika nacieram oliwą (odrobina na dłoń i wcieram w warzywa - w ten sposób kontroluję ilość użytego tłuszczu) i nie doprawiam niczym.
Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.
Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Jajka w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU. W tej samej wodzie zrobicie obydwa jajka, jedno po drugim.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (zawsze to robię, bo wtedy wydaje się, że jest więcej jedzenia:-)), obydwie połówki posmarowałam hummusem pomidorowym.
Na każdą połówkę ułożyłam po jajku poszetowym.
Kanapki posypałam czarnym sezamem.
Sałatka to mix sałat, cieciorka z puszki i garść upieczonych warzyw. Całość skropiłam 1 łyżką sosu (oliwa, miód, sok z cytryny, czosnek - przepis wyżej) i posypałam jasnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa piekę w większych ilościach. Na raz wkładam do piekarnika 2-3 blachy pełne okrojonych w słupki warzyw w zmiennych ilościach: marchewka, pietruszka, seler i buraki. Warzywa przed wstawieniem do piekarnika nacieram oliwą (odrobina na dłoń i wcieram w warzywa - w ten sposób kontroluję ilość użytego tłuszczu) i nie doprawiam niczym.
Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.
Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Jajka w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU. W tej samej wodzie zrobicie obydwa jajka, jedno po drugim.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (zawsze to robię, bo wtedy wydaje się, że jest więcej jedzenia:-)), obydwie połówki posmarowałam hummusem pomidorowym.
Na każdą połówkę ułożyłam po jajku poszetowym.
Kanapki posypałam czarnym sezamem.
Sałatka to mix sałat, cieciorka z puszki i garść upieczonych warzyw. Całość skropiłam 1 łyżką sosu (oliwa, miód, sok z cytryny, czosnek - przepis wyżej) i posypałam jasnym sezamem.