Jajka poszetowe na kanapce z chleba proteinowego z twarożkiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bogate w białko śniadanie z moim ukochanym jajkiem poszetowym, domowym twarożkiem proteinowym pieczywem. Aż 31 g białka w smacznym, lekkim i pysznym posiłku:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 324


Ilość na porcję
Ilość kalorii 1
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17g27%
Węglowodany 8.4g3%
Białko 30.9g62%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego
 60 g chudego twarogu
 15 g rzodkiewki
 1 łyżka skyru
 rukola, sól, pieprz, płatki chilli, czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Twarożek wymieszałam ze skyrem i posiekana rzodkiewką, doprawiłam solą i pieprzem.

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, wyłożyłam twarożek, odrobinę rukoli i jajka.

4

Całość oprószyłam płatkami chilli i czarnym sezamem.

5

6

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego
 60 g chudego twarogu
 15 g rzodkiewki
 1 łyżka skyru
 rukola, sól, pieprz, płatki chilli, czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Twarożek wymieszałam ze skyrem i posiekana rzodkiewką, doprawiłam solą i pieprzem.

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, wyłożyłam twarożek, odrobinę rukoli i jajka.

4

Całość oprószyłam płatkami chilli i czarnym sezamem.

5

6

Jajka poszetowe na kanapce z chleba proteinowego z twarożkiem
(Visited 219 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *