Jajka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Są sycące, mają mnóstwo mikroskładników no i można je przygotować na wiele sposobów. Jajecznica też nie musi być nudna. Moja propozycja sezonowa to jajecznica z kurkami, garść warzyw i pysznym, aromatyczny gruyere. Całość ma mnóstwo białka, i dobrą porcję kalorii, w sam raz na początek aktywnego dnia:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 603
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 36.5g57%
- Węglowodany 25.9g9%
- Białko 40.1g81%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na odrobinie oliwy truflowej przesmażyć pokrojone warzywa: por, papryka i cebulka.
Dodać kurki, doprawić solą, odparować.
Dorzucić pokrojony w kostkę ser i jajka, mieszając doprowadzić do ścięcia jajek i roztopienia się sera.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zjeść ze smakiem:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Na odrobinie oliwy truflowej przesmażyć pokrojone warzywa: por, papryka i cebulka.
Dodać kurki, doprawić solą, odparować.
Dorzucić pokrojony w kostkę ser i jajka, mieszając doprowadzić do ścięcia jajek i roztopienia się sera.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zjeść ze smakiem:-)