Gofry niekoniecznie muszą być na słodko. Placki warzywne zrobione w gofrownicy to w końcu też gofry:-) Te z cukini robi sie bardzo szybko a wersja z sosem domowej roboty z pieczonych pomidorów - mmmmm:-) bajka!
Wielkość porcji 4 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 379
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.8g20%
- Węglowodany 52.3g18%
- Białko 17.3g35%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.
Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...
... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...
... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...
... zredukować mieszając od czasu do czasu.
Wyłożyć na gofry...
na wierzch trochę świeżej zieleniny...
... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.
Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...
... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...
... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...
... zredukować mieszając od czasu do czasu.
Wyłożyć na gofry...
na wierzch trochę świeżej zieleniny...
... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)