Gofry niekoniecznie muszą być na słodko. Placki warzywne zrobione w gofrownicy to w końcu też gofry:-) Te z cukini robi sie bardzo szybko a wersja z sosem domowej roboty z pieczonych pomidorów - mmmmm:-) bajka!
1 ilość porcji
4 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii379
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.8g17%
- Węglowodany 52.3g20%
- Białko 17.3g35%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.
Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...
... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...
... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...
... zredukować mieszając od czasu do czasu.
Wyłożyć na gofry...
na wierzch trochę świeżej zieleniny...
... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.
Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...
... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...
... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...
... zredukować mieszając od czasu do czasu.
Wyłożyć na gofry...
na wierzch trochę świeżej zieleniny...
... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)