Gofry z cukinii, sos ze smażonych pomidorów, czarnuszka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Gofry niekoniecznie muszą być na słodko. Placki warzywne zrobione w gofrownicy to w końcu też gofry:-) Te z cukini robi sie bardzo szybko a wersja z sosem domowej roboty z pieczonych pomidorów - mmmmm:-) bajka!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 4 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 379
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.8g20%
Węglowodany 52.3g18%
Białko 17.3g35%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g cukinii (jedna średnia, zważyłam po odcisnięciu)
 40 g maki pszennej (ale pewnie może być inna)
 1 jajko
 10 g czosnku (2 ząbki)
 300 g pomidorów (najlepsze mięsiste, podłużne)
 1 łyżeczek oliwy z oliwek
 sól, pieprz, szczypiorek, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.

2

Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.

3

Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...

4

... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)

5

Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...

6

... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...

7

... zredukować mieszając od czasu do czasu.

8

Wyłożyć na gofry...

9

na wierzch trochę świeżej zieleniny...

10

... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)

Składniki

 200 g cukinii (jedna średnia, zważyłam po odcisnięciu)
 40 g maki pszennej (ale pewnie może być inna)
 1 jajko
 10 g czosnku (2 ząbki)
 300 g pomidorów (najlepsze mięsiste, podłużne)
 1 łyżeczek oliwy z oliwek
 sól, pieprz, szczypiorek, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.

2

Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.

3

Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...

4

... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)

5

Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...

6

... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...

7

... zredukować mieszając od czasu do czasu.

8

Wyłożyć na gofry...

9

na wierzch trochę świeżej zieleniny...

10

... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)

Gofry z cukinii, sos ze smażonych pomidorów, czarnuszka
(Visited 960 times, 18 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *