Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dzisiaj podpowiadam kolejny pomysł na zielone śniadanie: gofry szpinakowe już tutaj pokazywałam, cukinia z patelni i groszek cukrowy goszczą regularnie na moim talerzu, ale dzisiaj to wszystko jest na jednym talerzu i to z pyszną sałatką: młode listki, zielony grejpfrut i orzechy. Pysznie wyszło:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 468
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.6g37%
Węglowodany 46.6g16%
Białko 17.6g36%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 gofry szpinakowena 4 sztuki: 1 jajko, 50 g mąki pszennej, 50 g szpinaku baby i ok. 100 ml mleka owsianego - zblendować usmażyć gofry
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 80 g cukinii
 60 g grejpfruta zielonego (fileciki obrane z połowy owocu)
 60 g groszku cukrowego
 15 g orzechów włoskich
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny
 mix sałat (u mnie młode listki)
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Składniki na gofry zmiksować (1 jajko, 50 g mąki pszennej, 50 g szpinaku baby i ok. 100 ml mleka owsianego)...

2

...i usmażyć 4 sztuki.

3

Nasza porcja to 2 sztuki.

4

Groszek krótko zagotować w lekko osolonej wodzie.

5

Na patelni spryskanej olejem w sprayu przesmażyć plasterki cukinii.

6

Awokado pokroić w plasterki a grejpfruta wyfiletować (czyli obrać z białej, gorzkiej skórki).

7

Na gofry ułożyłam plastry cukinii, na to groszek.

8

Obok skomponowałam sałatkę: młode listki, cząstki grejpfruta i orzechy włoskie.

9

Całość doprawiłam sezamem i świeżo zmielonym pieprzem.

10

11

12

Składniki

 2 gofry szpinakowena 4 sztuki: 1 jajko, 50 g mąki pszennej, 50 g szpinaku baby i ok. 100 ml mleka owsianego - zblendować usmażyć gofry
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 80 g cukinii
 60 g grejpfruta zielonego (fileciki obrane z połowy owocu)
 60 g groszku cukrowego
 15 g orzechów włoskich
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny
 mix sałat (u mnie młode listki)
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Składniki na gofry zmiksować (1 jajko, 50 g mąki pszennej, 50 g szpinaku baby i ok. 100 ml mleka owsianego)...

2

...i usmażyć 4 sztuki.

3

Nasza porcja to 2 sztuki.

4

Groszek krótko zagotować w lekko osolonej wodzie.

5

Na patelni spryskanej olejem w sprayu przesmażyć plasterki cukinii.

6

Awokado pokroić w plasterki a grejpfruta wyfiletować (czyli obrać z białej, gorzkiej skórki).

7

Na gofry ułożyłam plastry cukinii, na to groszek.

8

Obok skomponowałam sałatkę: młode listki, cząstki grejpfruta i orzechy włoskie.

9

Całość doprawiłam sezamem i świeżo zmielonym pieprzem.

10

11

12

Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechami
(Visited 343 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *