Delicje Szampańskie fit

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji24 porcjeStopień trudnościIntermediate

Któż nie lubi flagowego wyrobu Wedla pt "Delicje Szampańskie":-) Niektórzy nawet mają własny sposób na zjedzenie: jedni najpierw obgryzają czekoladę, inni zaczynają od obgryzienia brzegów.... Mniam:-) A wiecie, że 1 sztuka to 54 kcal? A teraz najlepsze: podrzucam przepis na domowe delicje za 30 kcal sztuka!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 24


Ilość na porcję
Ilość kalorii 30
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 3.5g2%
Białko 1.2g3%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jaja
 40 g erytrytolu lu innego słodzidła
 50 g mąki orkiszowej
 70 g gorzkiej czekolady (85%)
 2 łyżka erytrytolu
 20 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 50 ml mleka 0,5%
 1 galaretka np.malinowa

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujcie galaretkę: wybierzcie ulubiony smak (ja wybrałam galaretkę wysokobiałkową, niskokaloryczną o smaku malinowym od @allnutrition) i rozpuśćcie w mniejszej ilości wody niż wynika z przepisu na opakowaniu. Ja użyłam 1/2 podanej ilości wody.
Jak rozpuścicie galaretkę i będzie już wystudzona, wylejcie ją do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (najlepiej się sprawdzi silikonowa forma). Wstawcie do lodówki.

2

Teraz ciasteczka. Białka ubijcie na puszysto z erytrytolem, następnie dodajcie żółtka a na końcu, już nie ubijając mechanicznie, mąkę orkiszową. Wymieszajcie delikatnie łyżką, żeby nie stracić puszystości. Blachę (taką największą, na cały piekarnik), wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie ciasteczka przy pomocy łyżki. Powinno wyjść 24 ciasteczka wielkości oryginalnych Delicji Szamapńskich od Wedla:-)
Wstawcie do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 15 minut.

3

Na upieczone i wystygnięte ciasteczka poukładajcie krążki galaretki wykrojone np. małą szklaneczką albo kieliszkiem albo najlepiej obręczą cukierniczką. Ciasteczka umieśćcie najlepiej na kratce, bo za chwile będziecie je oblewać czekoladą.

4

Czekoladę rozpuścicie w kąpieli wodnej: czekoladę pokruszcie na mniejsze kawałki u umieśćcie w miseczce, dodajcie erytrytol albo inne słodzidło, śmietankę i mleko. Miseczkę ustawcie na garnku z odrobiną wody tak, żeby miseczkę grzała od spodu para z gotującej się w garnku wody. Mieszajcie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

5

Lekko przestudźcie polewę czekoladową i oblejcie każde ciasteczko z galaretką. Zostawcie do zastygnięcia.

6

Jak Wam posmakują te fit delicje, to kombinujcie ze smakami galaretki, z polewami.... Napiszcie w komentarzach co Wam wyszło:-)

Składniki

 2 jaja
 40 g erytrytolu lu innego słodzidła
 50 g mąki orkiszowej
 70 g gorzkiej czekolady (85%)
 2 łyżka erytrytolu
 20 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 50 ml mleka 0,5%
 1 galaretka np.malinowa

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujcie galaretkę: wybierzcie ulubiony smak (ja wybrałam galaretkę wysokobiałkową, niskokaloryczną o smaku malinowym od @allnutrition) i rozpuśćcie w mniejszej ilości wody niż wynika z przepisu na opakowaniu. Ja użyłam 1/2 podanej ilości wody.
Jak rozpuścicie galaretkę i będzie już wystudzona, wylejcie ją do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (najlepiej się sprawdzi silikonowa forma). Wstawcie do lodówki.

2

Teraz ciasteczka. Białka ubijcie na puszysto z erytrytolem, następnie dodajcie żółtka a na końcu, już nie ubijając mechanicznie, mąkę orkiszową. Wymieszajcie delikatnie łyżką, żeby nie stracić puszystości. Blachę (taką największą, na cały piekarnik), wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie ciasteczka przy pomocy łyżki. Powinno wyjść 24 ciasteczka wielkości oryginalnych Delicji Szamapńskich od Wedla:-)
Wstawcie do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 15 minut.

3

Na upieczone i wystygnięte ciasteczka poukładajcie krążki galaretki wykrojone np. małą szklaneczką albo kieliszkiem albo najlepiej obręczą cukierniczką. Ciasteczka umieśćcie najlepiej na kratce, bo za chwile będziecie je oblewać czekoladą.

4

Czekoladę rozpuścicie w kąpieli wodnej: czekoladę pokruszcie na mniejsze kawałki u umieśćcie w miseczce, dodajcie erytrytol albo inne słodzidło, śmietankę i mleko. Miseczkę ustawcie na garnku z odrobiną wody tak, żeby miseczkę grzała od spodu para z gotującej się w garnku wody. Mieszajcie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

5

Lekko przestudźcie polewę czekoladową i oblejcie każde ciasteczko z galaretką. Zostawcie do zastygnięcia.

6

Jak Wam posmakują te fit delicje, to kombinujcie ze smakami galaretki, z polewami.... Napiszcie w komentarzach co Wam wyszło:-)

Delicje Szampańskie fit
(Visited 1 489 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *