Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragout

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser "Active protein" wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 403
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.3g18%
Węglowodany 47.7g16%
Białko 26.7g54%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g mięsa mielonego z szynki
 400 g mięsa mielonego wołowego (pręga)
 170 g cebuli
 160 g marchewki
 65 g pietruszki
 120 g kapusty pekińskiej
 400 g sosu tomate frito (1 kartonik)
 500 g passaty
 400 g pomidorów krojonych (1 puszka)
 35 g selera
 85 g "ogonki" brokuła
 25 g czosnku (5 ząbków)
 sól, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia, tymianek, liść laurowy

Sposób przygotowania

1

Do przygotowania ragout nie użyłam dodatkowego tłuszczu ponad ten, który jest w mięsie. Z podanych ilości wyszło mi 2.4 kg ragout - moja porcja to 200 g. Sos zamykam na gorąco w słoiczkach albo mrożę w małych porcjach.

2

Mięso przesmażam osobno (bez warzyw), do momentu aż będzie całkiem brązowe,

3

Doprawiam papryką, dodaję pozostałe zioła w sporych ilościach (minimum 1 łyżeczka czubata).

4

Warzywa kroję, duszę na odrobinie wody.

5

Dodaję przecier pomidorowy....

6

... i łączę z podsmażonym mięsem. Dodaję liść laurowy...

7

... passatę, pomidory krojone z puszki i tomate frito - duszę, doprawiam solą, do rozdrobnienia używam tłuczka o ziemniaków.

8

Moja porcja to 50 g makaronu pełnoziarnistego penne (waga przed ugotowaniem) i 200 g sosu ragout.

9

10

Dodatkowo danie posypałam ok. 15 g sera "Active protein" - ma zwiększoną zawartość białka i jest całkiem smaczny.

11

12

13

14

Składniki

 400 g mięsa mielonego z szynki
 400 g mięsa mielonego wołowego (pręga)
 170 g cebuli
 160 g marchewki
 65 g pietruszki
 120 g kapusty pekińskiej
 400 g sosu tomate frito (1 kartonik)
 500 g passaty
 400 g pomidorów krojonych (1 puszka)
 35 g selera
 85 g "ogonki" brokuła
 25 g czosnku (5 ząbków)
 sól, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia, tymianek, liść laurowy

Sposób przygotowania

1

Do przygotowania ragout nie użyłam dodatkowego tłuszczu ponad ten, który jest w mięsie. Z podanych ilości wyszło mi 2.4 kg ragout - moja porcja to 200 g. Sos zamykam na gorąco w słoiczkach albo mrożę w małych porcjach.

2

Mięso przesmażam osobno (bez warzyw), do momentu aż będzie całkiem brązowe,

3

Doprawiam papryką, dodaję pozostałe zioła w sporych ilościach (minimum 1 łyżeczka czubata).

4

Warzywa kroję, duszę na odrobinie wody.

5

Dodaję przecier pomidorowy....

6

... i łączę z podsmażonym mięsem. Dodaję liść laurowy...

7

... passatę, pomidory krojone z puszki i tomate frito - duszę, doprawiam solą, do rozdrobnienia używam tłuczka o ziemniaków.

8

Moja porcja to 50 g makaronu pełnoziarnistego penne (waga przed ugotowaniem) i 200 g sosu ragout.

9

10

Dodatkowo danie posypałam ok. 15 g sera "Active protein" - ma zwiększoną zawartość białka i jest całkiem smaczny.

11

12

13

14

Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragout
(Visited 241 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *