Ośmiornica na kremie z ziemniaków

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

To danie popularne w Hiszpanii, u mnie w wersji fit, bo oryginalnie jest dość tłuste (ziemniaki się smaży na oliwie).

Wartości odżywcze

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 545
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12g19%
Węglowodany 42g15%
Białko 64g128%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 ziemniaki (ok 350 g)
 3 ząbki czosnku
 100 ml mleka kokosowego light
 150 ml wywaru rybnego lub warzywnego
 2 macki ośmiornicy (ok 200 g)
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki, czosnek ugotować w bulionie rybnym lub warzywnym z dodatkiem mleka kokosowego. Zblendować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2

Macki ośmiornicy (jeżeli macie mrożone, to trzeba je uprzednio rozmrozić), na łyżce oliwy krótko przesmażyć na patelni lub na grillu.

3

Gęsty krem ziemniaczany przełóżcie do miseczki a na wierzchy ułóżcie zgrillowane macki ośmiornicy.

4

Danie jest bardzo chude więc możecie polać odrobina dobrej oliwy.

Składniki

 1 ziemniaki (ok 350 g)
 3 ząbki czosnku
 100 ml mleka kokosowego light
 150 ml wywaru rybnego lub warzywnego
 2 macki ośmiornicy (ok 200 g)
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki, czosnek ugotować w bulionie rybnym lub warzywnym z dodatkiem mleka kokosowego. Zblendować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2

Macki ośmiornicy (jeżeli macie mrożone, to trzeba je uprzednio rozmrozić), na łyżce oliwy krótko przesmażyć na patelni lub na grillu.

3

Gęsty krem ziemniaczany przełóżcie do miseczki a na wierzchy ułóżcie zgrillowane macki ośmiornicy.

4

Danie jest bardzo chude więc możecie polać odrobina dobrej oliwy.

Ośmiornica na kremie z ziemniaków
(Visited 716 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *