Ryż jaśminowy jest wyjątkowo aromatyczny, sypki i smaczny. Ja wybieram ten o bardzo długich ziarnach, oryginalny z Indii, do kupienia chyba tylko w necie. A jak ma być to ryż w posiłku dla aktywnej osoby, która "pilnuje michy" to musi być porządna porcja białka. No i jest - u mnie kurczak, do tego neutralne w smaku pieczarki i zielony akcent - groszek mrożony. Szybko się robi, można odgrzać na drugi dzień i zabrać w pudełku do pracy.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 409
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 3.6g6%
- Węglowodany 43.8g15%
- Białko 49g98%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam bez tłuszczu, potem zmniejszyłam ogień, podlałam odrobiną sosu sojowego. Najpierw puszczają wodę więc trzeba je odparować.
Do pieczarek dorzuciłam pokrojone polędwiczki kurczaka i mrożony groszek.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Wszystko połączyłam na talerzu w smaczne danie, posypałam sezamem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam bez tłuszczu, potem zmniejszyłam ogień, podlałam odrobiną sosu sojowego. Najpierw puszczają wodę więc trzeba je odparować.
Do pieczarek dorzuciłam pokrojone polędwiczki kurczaka i mrożony groszek.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Wszystko połączyłam na talerzu w smaczne danie, posypałam sezamem i gotowe.