Jak byliście w Maroku, to z pewnością ich próbowaliście. Są mięciutki, sprężyste, długo świeże. Najlepiej smakują na słodko:-)
17 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii49
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 0.1g1%
- Węglowodany 9.9g4%
- Białko 1.8g4%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Do ciepłej wody (temperatura "kranowa") wsypać wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia. Miksować na średnich obrotach przez minimum 3 minuty. Ciasto ma być lejące więc może trzeba będzie dodać trochę wody. Dużo zależy od urządzenia jakim miksujemy. Ja używam blendera kielichowego i dolewam wody w międzyczasie, bo szybko masa gęstnieje albo robota planetarnego, co trwa trochę dłużej.
Po 3 minutach dodajcie proszek do pieczenia i znowu miksujcie przez 2-3 minuty.
Smażymy na gorącej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick (bez użycia tłuszczu), tylko z jednej strony. Wylewamy cienką warstwę, oda razu powinny pojawić się tysiące dziurek (stąd nazwa francuska Crêpes aux mille trous).
Placuszki świetnie się przechowują, na drugi dzień są tak samo pyszne, sprężyste jak pierwszego dnia.
Zazwyczaj jada się je na słodko, z konfiturą pomarańczową czy jakimkolwiek dżemem albo miodem - znakomite:-)
Albo ze świeżymi owocami.
Składniki
Sposób przygotowania
Do ciepłej wody (temperatura "kranowa") wsypać wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia. Miksować na średnich obrotach przez minimum 3 minuty. Ciasto ma być lejące więc może trzeba będzie dodać trochę wody. Dużo zależy od urządzenia jakim miksujemy. Ja używam blendera kielichowego i dolewam wody w międzyczasie, bo szybko masa gęstnieje albo robota planetarnego, co trwa trochę dłużej.
Po 3 minutach dodajcie proszek do pieczenia i znowu miksujcie przez 2-3 minuty.
Smażymy na gorącej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick (bez użycia tłuszczu), tylko z jednej strony. Wylewamy cienką warstwę, oda razu powinny pojawić się tysiące dziurek (stąd nazwa francuska Crêpes aux mille trous).
Placuszki świetnie się przechowują, na drugi dzień są tak samo pyszne, sprężyste jak pierwszego dnia.
Zazwyczaj jada się je na słodko, z konfiturą pomarańczową czy jakimkolwiek dżemem albo miodem - znakomite:-)
Albo ze świeżymi owocami.