Bucatini z pieczarkami, porem i pieczoną piersią indyka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bucatini to takie grubsze spaghetti z dziurką w środku:-) Do tego por i pieczarki, sporo mięsa indyka pieczonego w rękawie a wszystko aromatyzowane olejem sezamowym - palce lizać:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii517
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.6g18%
Węglowodany 55.4g21%
Białko 46.2g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 50 g makaronu bucatini
 100 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 50 g pora (zielona część)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżka oleju sezamowego
 natka pietruszki, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka upiekłam w rękawie: najpierw zamarynowałam na sucho (czyli obtoczyłam w mieszance soli, granulowanego czosnku i pieprzu), włożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam klipsami z obydwu stron, rękaw umieściłam w naczyniu żaroodpornym i tak piekłam w temperaturze ok. 230 stopni przez 30 minut a potem jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Z piersi o wadze 1110 g po upieczeniu zostało 830 g. Zgromadzony w rękawie sos użyłam do przygotowania zupy:-)

2

Pieczarki pokroiłam, przesmażyłam do odparowania (bez tłuszczu), dodałam pora pokrojonego w plasterki, sól, pieprz.

3

4

5

Pierś indyka miałam upieczoną poprzedniego dnia, więc ją tylko zagrzałam: ułożyłam plastry na pieczarkach z porem, zmniejszyłam ogień i przykryłam.

6

Następnie odłożyłam mięso, a do pieczarek z porem wrzuciłam świeżo ugotowany makaron bucatini. Wymieszałam.

7

Makaron wyłożyłam na talerz, obok plastry mięsa a całość skropiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego intensywny orzechowy aromat.

8

9

Doprawiłam pieprzem, posypałam posiekaną natką i gotowe:-)

10

11

12

13

Składniki

 50 g makaronu bucatini
 100 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 50 g pora (zielona część)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżka oleju sezamowego
 natka pietruszki, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka upiekłam w rękawie: najpierw zamarynowałam na sucho (czyli obtoczyłam w mieszance soli, granulowanego czosnku i pieprzu), włożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam klipsami z obydwu stron, rękaw umieściłam w naczyniu żaroodpornym i tak piekłam w temperaturze ok. 230 stopni przez 30 minut a potem jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Z piersi o wadze 1110 g po upieczeniu zostało 830 g. Zgromadzony w rękawie sos użyłam do przygotowania zupy:-)

2

Pieczarki pokroiłam, przesmażyłam do odparowania (bez tłuszczu), dodałam pora pokrojonego w plasterki, sól, pieprz.

3

4

5

Pierś indyka miałam upieczoną poprzedniego dnia, więc ją tylko zagrzałam: ułożyłam plastry na pieczarkach z porem, zmniejszyłam ogień i przykryłam.

6

Następnie odłożyłam mięso, a do pieczarek z porem wrzuciłam świeżo ugotowany makaron bucatini. Wymieszałam.

7

Makaron wyłożyłam na talerz, obok plastry mięsa a całość skropiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego intensywny orzechowy aromat.

8

9

Doprawiłam pieprzem, posypałam posiekaną natką i gotowe:-)

10

11

12

13

Notes

Bucatini z pieczarkami, porem i pieczoną piersią indyka
(Visited 389 times, 5 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *