Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serrano

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zupy są świetnym posiłkiem zwłaszcza zimą. A takie wysokobiałkowe to prawdziwy rarytas dla osób na diecie i dla aktywnych fizycznie. Wrzuciłam tutaj już wiele przepisów na zupy wysokoproteinowe, dzisiaj taka z hiszpańskim "twistem", bo z dodatkiem szynki jamon serrano. Szybko się ja przygotowuje, smakuje wybornie i ma potężną ilość białka, przez co pomaga w regeneracji powysiłkowej i syci na długo.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 477
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.1g18%
Węglowodany 21.4g8%
Białko 71.9g144%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g szynki jamon serrano
 100 g kapusty pekińskiej
 50 g groszku mrożonego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 60 g pora
 300 g bulionu (u mnie domowy, wołowy)
 chilli, zielenina

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z kurczaka pokroiłam w grubą kostkę, czosnek w plasterki a szynkę serrano pozbawiłam tłustych fragmentów i pokroiłam w paseczki. Wszystko krótko przesmażyłam w rondelku.

2

Dodałam pora pokrojonego w grube talarki...

3

... i mrożony groszek.

4

Dodałam bulion, przykryłam i gotowałam jakieś 10 minut.

5

Dorzuciłam posiekaną kapustę pekińską (niskokaloryczny wypełniacz), jak zmiękła to zupa była gotowa. Teraz możecie sprawdzić czy trzeba dosolić - ja swojej nie soliłam, bo sól jest w szynce no i w bulionie.

6

Na talerzu doprawiłam chilli i posypałam zieloną cebulką.

7

8

9

Składniki

 150 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g szynki jamon serrano
 100 g kapusty pekińskiej
 50 g groszku mrożonego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 60 g pora
 300 g bulionu (u mnie domowy, wołowy)
 chilli, zielenina

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z kurczaka pokroiłam w grubą kostkę, czosnek w plasterki a szynkę serrano pozbawiłam tłustych fragmentów i pokroiłam w paseczki. Wszystko krótko przesmażyłam w rondelku.

2

Dodałam pora pokrojonego w grube talarki...

3

... i mrożony groszek.

4

Dodałam bulion, przykryłam i gotowałam jakieś 10 minut.

5

Dorzuciłam posiekaną kapustę pekińską (niskokaloryczny wypełniacz), jak zmiękła to zupa była gotowa. Teraz możecie sprawdzić czy trzeba dosolić - ja swojej nie soliłam, bo sól jest w szynce no i w bulionie.

6

Na talerzu doprawiłam chilli i posypałam zieloną cebulką.

7

8

9

Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serrano
(Visited 705 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *