Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną papryką

Lubię sprytnie wykorzystywać resztki lodówkowe. Nic się u mnie nie zmarnuje, każda reszteczka dostaje drugą szansę. Ryż z poprzedniego dnia świetnie smakuje odsmażony z różnymi dodatkami, może też być zagęstnikiem do "cienkiej" zupki. U mnie ryż wylądował w gofrach śniadaniowych na wytrawnie. Powstały zaskakująco smaczne, bezglutenowe, bez laktozy gofry, a całe danie jest wegetariańskie i lekkie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 326
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.2g25%
Węglowodany 33.6g12%
Białko 11.6g24%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 100 g ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)
 20 g mąki ryżowej
 30 g mixu sałat (u mnie roszponka i rukola)
 80 g pieczonej papryki
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Paprykę pozbawiłam gniazd i w połówkach upiekłam. Musi być naprawdę dobrze upieczona, na granicy przypalenia - wtedy skórka zejdzie bez trudu.

2

Po upieczeniu, gorące papryki należy zamknąć szczelnie, albo włożyć do woreczka. Jak wystygną - zdjąć skórkę. Taka paprykę można przechowywać w lodówce kilka dnia. Można tez zalać oliwą - wtedy na pewno wytrzyma znacznie dłużej.

3

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać odrobinę soli, jajka...

4

... ubić trzepaczką.

5

Dodać mąkę ryżową i ryż z poprzedniego dnia (żeby wykorzystać resztki) - wymieszać.

6

Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły 4 sztuki czyli 2 porcje.

7

Gofrownicę spryskałam olejem w sprayu, nie ryzykując przywarcia ciasta ryżowego do powierzchni.

8

Awokado pokroiłam w plasterki, wyłożyłam na gofry...

9

... obok mix sałat - u mnie roszponka i rukola, papryka pokrojona w paseczki. Całość posypałam jasnym sezamem.

10

Składniki

 2 jajka
 100 g ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)
 20 g mąki ryżowej
 30 g mixu sałat (u mnie roszponka i rukola)
 80 g pieczonej papryki
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Paprykę pozbawiłam gniazd i w połówkach upiekłam. Musi być naprawdę dobrze upieczona, na granicy przypalenia - wtedy skórka zejdzie bez trudu.

2

Po upieczeniu, gorące papryki należy zamknąć szczelnie, albo włożyć do woreczka. Jak wystygną - zdjąć skórkę. Taka paprykę można przechowywać w lodówce kilka dnia. Można tez zalać oliwą - wtedy na pewno wytrzyma znacznie dłużej.

3

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać odrobinę soli, jajka...

4

... ubić trzepaczką.

5

Dodać mąkę ryżową i ryż z poprzedniego dnia (żeby wykorzystać resztki) - wymieszać.

6

Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły 4 sztuki czyli 2 porcje.

7

Gofrownicę spryskałam olejem w sprayu, nie ryzykując przywarcia ciasta ryżowego do powierzchni.

8

Awokado pokroiłam w plasterki, wyłożyłam na gofry...

9

... obok mix sałat - u mnie roszponka i rukola, papryka pokrojona w paseczki. Całość posypałam jasnym sezamem.

10

Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną papryką
(Visited 282 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *