W sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej - wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie - duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 429
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 17.2g27%
- Węglowodany 50.6g17%
- Białko 18.1g37%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Patelnię spryskać olejem w sprayu, przesmażyć na nim krótko pora pokrojonego w plasterki i czosnek.
Dodać pokrojona z grubsza paprykę...
... cukinię... posolić, popieprzyć.
Jajka sadzone przygotować w ulubiony i sprawdzony sposób. Najlepiej z użyciem patelni z dołeczkami z powłoka non-stick.
Wyż wyłożyć na talerz, po bokach warzywa ...
... na ryż wyłożyć jajka.
Całość posypać sezamem jasnym i czarnym i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Patelnię spryskać olejem w sprayu, przesmażyć na nim krótko pora pokrojonego w plasterki i czosnek.
Dodać pokrojona z grubsza paprykę...
... cukinię... posolić, popieprzyć.
Jajka sadzone przygotować w ulubiony i sprawdzony sposób. Najlepiej z użyciem patelni z dołeczkami z powłoka non-stick.
Wyż wyłożyć na talerz, po bokach warzywa ...
... na ryż wyłożyć jajka.
Całość posypać sezamem jasnym i czarnym i gotowe.