Zielony zestaw śniadaniowy: proteinowe naleśniki szpinakowe, lekkie pieczywo z awokado

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Naleśniki wytrawne, np. z poprzedniego dnia , są świetną bazą do zrobienia pożywnego śniadania. Ja zrobiłam zawijaski z serkiem śmietankowym, szpinakiem baby i czarnuszką i do tego lekkie pieczywko z awokado. Całość bardzo lekka ale pożywna i sycąca. A naleśniki są szpinakowe więc na talerzu zrobiło się zielono i wiosennie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 493
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.8g42%
Węglowodany 36g12%
Białko 27.7g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g awokado (1/2 owocu)
 30 g szpinaku baby
 60 g serka do smarowania (u mnie "delicate" z Biedronki)
 2 naleśniki - przepis niżej
 2 kromki lekkiego pieczywa Sonko
 jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Naleśniki (składniki na 4 sztuki): 1 jajko, szczyptę soli, 200 ml mleka 0.5%, 50 g szpinaku baby, 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition, 40 g mąki. Zblendować.

2

Usmażyć na suchej patelni (najlepiej).

3

Z tej ilości wyjdą 4 naleśniki: 2 zjecie w tym posiłku, 2 zostawicie na kolejny raz (ja wykładam na talerz, jak wystygną zawijam talerz folią i wstawiam do lodówki).

4

Każdy naleśnik posmarowałam serkiem śmietankowym.

5

Na jeden położyłam listki szpinaku.

6

Na drugi rozsypałam czarnuszkę.

7

Naleśniki zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w plasterki.

8

Awokado pokroiłam w plasterki i ułożyłam na lekkim pieczywie od Sonko. Posypałam jasnym sezamem.

9

Całość posypałam grubo pokrojoną zieloną cebulką.

10

Składniki

 50 g awokado (1/2 owocu)
 30 g szpinaku baby
 60 g serka do smarowania (u mnie "delicate" z Biedronki)
 2 naleśniki - przepis niżej
 2 kromki lekkiego pieczywa Sonko
 jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Naleśniki (składniki na 4 sztuki): 1 jajko, szczyptę soli, 200 ml mleka 0.5%, 50 g szpinaku baby, 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition, 40 g mąki. Zblendować.

2

Usmażyć na suchej patelni (najlepiej).

3

Z tej ilości wyjdą 4 naleśniki: 2 zjecie w tym posiłku, 2 zostawicie na kolejny raz (ja wykładam na talerz, jak wystygną zawijam talerz folią i wstawiam do lodówki).

4

Każdy naleśnik posmarowałam serkiem śmietankowym.

5

Na jeden położyłam listki szpinaku.

6

Na drugi rozsypałam czarnuszkę.

7

Naleśniki zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w plasterki.

8

Awokado pokroiłam w plasterki i ułożyłam na lekkim pieczywie od Sonko. Posypałam jasnym sezamem.

9

Całość posypałam grubo pokrojoną zieloną cebulką.

10

Zielony zestaw śniadaniowy: proteinowe naleśniki szpinakowe, lekkie pieczywo z awokado
(Visited 702 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *