Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Niektórzy uważają, że w krokietach najsmaczniejsza jest w właśnie chrupiąca skórka z panierką. Może i tak, ale życie jest sztuką wyboru: trzeba wybrać między mniej chrupiącą skórką a kalorycznością tej pysznej, panierowanej, usmażonej na złoto skórki:-) Spróbujcie mojej wersji, dla mnie pycha:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 247
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.8g8%
Węglowodany 41.4g14%
Białko 10.8g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 700 g pieczarek
 140 g cebuli
 5 g masła
 1 jajko
 160 g mąka pszenna
 300 ml mleka 0.5%
 3 łyżka sosu sojowego
 pieprz
 10 g olej do smarowania

Sposób przygotowania

1

Cebule obrać, pieczarki umyć.

2

Następnie wszystko drobno posiekać.

3

Cebulkę krótko zeszklić na maśle....

4

... teraz dorzucić posiekane pieczarki...

5

... doprawić sosem sojowym (jest słony ale daje też ciemniejszy kolor)...

6

i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, wysmażyć pozbywając się nadmiaru płynu. Doprawić pieprzem.

7

Jajko, mąkę i mleko zblendować (ja używam do tego smoothiemakera) i smażyć na suchej patelni (musi być taka non-stick, inaczej trzeba dawać tłuszcz a to są dodatkowe kalorie).

8

Z podanych ilości wyjdą 4 krokiety (4 naleśniki + farsz do nich).

9

I zawijamy:-)

10

Teraz ułóżcie krokiety w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem (ja używam rzepakowego z pierwszego tłoczenia) lub masłem. Tłustymi dłońmi przetrzyjcie krokiety.

11

Ja zapiekałam ok 20 min w 180 stopniach.

12

Do tego proponuje barszczyk, może być z "Kuchni Lidla" - ma dobry skład i jest smaczny. No chyba że macie domowy, lepiej nawet:-)

13

Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały:-)

Składniki

 700 g pieczarek
 140 g cebuli
 5 g masła
 1 jajko
 160 g mąka pszenna
 300 ml mleka 0.5%
 3 łyżka sosu sojowego
 pieprz
 10 g olej do smarowania

Sposób przygotowania

1

Cebule obrać, pieczarki umyć.

2

Następnie wszystko drobno posiekać.

3

Cebulkę krótko zeszklić na maśle....

4

... teraz dorzucić posiekane pieczarki...

5

... doprawić sosem sojowym (jest słony ale daje też ciemniejszy kolor)...

6

i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, wysmażyć pozbywając się nadmiaru płynu. Doprawić pieprzem.

7

Jajko, mąkę i mleko zblendować (ja używam do tego smoothiemakera) i smażyć na suchej patelni (musi być taka non-stick, inaczej trzeba dawać tłuszcz a to są dodatkowe kalorie).

8

Z podanych ilości wyjdą 4 krokiety (4 naleśniki + farsz do nich).

9

I zawijamy:-)

10

Teraz ułóżcie krokiety w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem (ja używam rzepakowego z pierwszego tłoczenia) lub masłem. Tłustymi dłońmi przetrzyjcie krokiety.

11

Ja zapiekałam ok 20 min w 180 stopniach.

12

Do tego proponuje barszczyk, może być z "Kuchni Lidla" - ma dobry skład i jest smaczny. No chyba że macie domowy, lepiej nawet:-)

13

Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały:-)

Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)
(Visited 31 238 times, 272 visits today)

6 Comments

  1. Nataliapanek 15 kwietnia 2023 at 16:51

    Zdisiaj robilam sos pieczarkowy z pani przepisu . Byl super. Dziekuje pozdrawiam

    Reply
    1. ania 17 kwietnia 2023 at 11:56

      Wspaniale, bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z mojego pomysłu, pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply
      1. Barbara Karmowska 17 grudnia 2023 at 09:38

        Dzien dobry pani Aniu.Robie na święta krokiety z pani przepisu bez panierki Mam pytanie czy naczynie żaroodporne trzeba w trakcie pieczenia przykryć?Dziekuje za wspaniałe przepisy i pozdrawiam.

        Reply
        1. ania 17 grudnia 2023 at 19:28

          Pani Barbaro, zdecydowanie krokiety trzeba zakryć do pieczenia. Inaczej by wyschły i nie były tak mięciutkie i apetyczne:-). Pozdrawiam, Ania:-)

          Reply
        2. Beata P 24 grudnia 2023 at 03:14

          czy można zamrozić już upieczone krokiety i odgrzać kiedy będą potrzebne?

          Reply
          1. ania 28 grudnia 2023 at 12:39

            Tak, oczywiście, też tak robię. Pozdrawiam, Ania

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *