Szakszuka z hiszpańskim twistem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Shakshouka to po prostu jajka gotowane w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, cebulki, przypraw kuchni bliskowschodniej. Samo słowo oznacza bałagan i taki właśnie pyszny bałagan z jajkami w roli głównej proponuję jako pyszne danie w wersji podkręconej hiszpańskimi smakami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 410
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 30.9g48%
Węglowodany 12.7g5%
Białko 24.8g50%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 45 g czarnych oliwek hiszańskich (bez pestek)
 200 g pomidora (1 średni)
 150 g kapusty pekińskiej
 50 g hiszpańskiej kiełbasy "chorizo picante"
 sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoką non-stick)

2

Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską...

3

... i pomidora pokrojonego w kostkę.

4

Dodać oliwki przekrojone na połówki. Doprawić solą, pieprzem. Wszystko intensywnie wysmażyć, żeby zredukować nadmiar płynu.

5

Wbić dwa jajka.

6

Zmniejszyć ogień o połowę, przykryć patelnię i kontrolować jajko, aby białko się ścięło a żółtko pozostał półpłynne. Wtedy jest idealnie.

7

Posypać słodką papryką, dodać ulubioną zieleninę.

Składniki

 2 jajka
 45 g czarnych oliwek hiszańskich (bez pestek)
 200 g pomidora (1 średni)
 150 g kapusty pekińskiej
 50 g hiszpańskiej kiełbasy "chorizo picante"
 sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoką non-stick)

2

Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską...

3

... i pomidora pokrojonego w kostkę.

4

Dodać oliwki przekrojone na połówki. Doprawić solą, pieprzem. Wszystko intensywnie wysmażyć, żeby zredukować nadmiar płynu.

5

Wbić dwa jajka.

6

Zmniejszyć ogień o połowę, przykryć patelnię i kontrolować jajko, aby białko się ścięło a żółtko pozostał półpłynne. Wtedy jest idealnie.

7

Posypać słodką papryką, dodać ulubioną zieleninę.

Szakszuka z hiszpańskim twistem
(Visited 723 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *