Podrzucam Wam pomysł na mocno białkowy posiłek: torcik szpinakowo-tuńczykowy. Bardzo mi smakował a sama baza, czyli dwa placuszki szpinakowo-białkowe, mogą być inspiracją do kolejnych pomysłów na wytrawne torciki:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 303
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.5g14%
- Węglowodany 18.2g7%
- Białko 35.9g72%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujcie szpinak: ja użyłam mrożonego więc najpierw go rozmroziłam, przesmażyłam z czosnkiem i solą dość długo, żeby zredukować nadmiar płynu i wystudziłam. Z powodzeniem możecie użyć szpinaku jaki pozostał Wam z obiadu z dnia poprzedniego.
Białka ubijcie na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajcie mąkę i szpinak.
Teraz delikatnie wymieszajcie żeby piana nie opadła.
Z tej masy usmażcie na patelni o średnicy ok 18-20 cm dwa placki. Ja używam patelni granitowej więc nie dawałam tłuszczu ale jak nie macie pewności czy Wam nie przywrze masa do patelni to posmarujcie lepiej tłuszczem.
Teraz robimy krem do naszego wytrawnego torta:-) Do pojemnika blendera wrzućcie tuńczyka z puszki, majonej i fileciki anchois.
Zblendujcie na gładki krem.
I składamy torta: najpierw placek szpinakowy, na to warstwa kremu tuńczykowego.
Teraz ułóżcie pokrojonego w drobne kawałeczki łososia (jak nie macie to też nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne).
Przykrywamy drugi plackiem ...
... i znowu warstwa kremu tuńczykowego.
Na wierzchu ułożyłam roszponkę bo pięknie dekoruje, posypałam czarnym sezamem i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujcie szpinak: ja użyłam mrożonego więc najpierw go rozmroziłam, przesmażyłam z czosnkiem i solą dość długo, żeby zredukować nadmiar płynu i wystudziłam. Z powodzeniem możecie użyć szpinaku jaki pozostał Wam z obiadu z dnia poprzedniego.
Białka ubijcie na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajcie mąkę i szpinak.
Teraz delikatnie wymieszajcie żeby piana nie opadła.
Z tej masy usmażcie na patelni o średnicy ok 18-20 cm dwa placki. Ja używam patelni granitowej więc nie dawałam tłuszczu ale jak nie macie pewności czy Wam nie przywrze masa do patelni to posmarujcie lepiej tłuszczem.
Teraz robimy krem do naszego wytrawnego torta:-) Do pojemnika blendera wrzućcie tuńczyka z puszki, majonej i fileciki anchois.
Zblendujcie na gładki krem.
I składamy torta: najpierw placek szpinakowy, na to warstwa kremu tuńczykowego.
Teraz ułóżcie pokrojonego w drobne kawałeczki łososia (jak nie macie to też nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne).
Przykrywamy drugi plackiem ...
... i znowu warstwa kremu tuńczykowego.
Na wierzchu ułożyłam roszponkę bo pięknie dekoruje, posypałam czarnym sezamem i gotowe:-)