Taki naleśnik wygląda niebanalnie, można go zrobić na śniadanie, kolację czy jako przekąskę imprezową. A jaki smaczny:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 437
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.6g24%
- Węglowodany 35.7g12%
- Białko 29.5g59%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mleko, jajko i mąkę zblendować na gładką, naleśnikową masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak, zblendować.
Usmażyć dwa zielone naleśniki - ja używam patelni non-stick więc nie używam tłuszczu do smażenia.
Drugą część naleśnikowej masy przelać do pojemniczka z wąskim dzióbkiem albo do woreczka (odciąć róg) i wlewać na gorącą patelnię naleśnikową "rysując" ażurowy wzorek.
Uważać, żeby nie przypalić, bo w zasadzie jak kończymy "rysowanie", to już trzeba odwrócić na drugą stronę (ale tylko na kilka chwil).
Powinny nam wyjść dwa zielone i dwa ażurowe naleśniki,
I zaczynami składać w całość: zielonego smarujemy serkiem (20 g), na to dwa plastry pstrąga (ok 70 g), szparagi, i zwijamy.
Na zieloną część nawijamy naleśnika ażurowego i gotowe:-)
Nie dość że smaczne, dietetyczne to jeszcze jakie efektowne danie:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Mleko, jajko i mąkę zblendować na gładką, naleśnikową masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak, zblendować.
Usmażyć dwa zielone naleśniki - ja używam patelni non-stick więc nie używam tłuszczu do smażenia.
Drugą część naleśnikowej masy przelać do pojemniczka z wąskim dzióbkiem albo do woreczka (odciąć róg) i wlewać na gorącą patelnię naleśnikową "rysując" ażurowy wzorek.
Uważać, żeby nie przypalić, bo w zasadzie jak kończymy "rysowanie", to już trzeba odwrócić na drugą stronę (ale tylko na kilka chwil).
Powinny nam wyjść dwa zielone i dwa ażurowe naleśniki,
I zaczynami składać w całość: zielonego smarujemy serkiem (20 g), na to dwa plastry pstrąga (ok 70 g), szparagi, i zwijamy.
Na zieloną część nawijamy naleśnika ażurowego i gotowe:-)
Nie dość że smaczne, dietetyczne to jeszcze jakie efektowne danie:-)