Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzim

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 370
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.4g38%
Węglowodany 16g6%
Białko 20.7g42%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 50 g pora (zielona część)
 30 g czosnku niedźwiedziego
 50 g pieczarek (same kapelusze)
 50 g groszku mrożonego
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, pieprz, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Pora pokrój w talarki, pieczarki jak są duże to też pokrój a jak małe to zostaw w całości. Czosnek niedźwiedzi posiekaj z grubsza.

2

Pieczarki upraż na suchej patelni aż odparuje z nich woda.

3

Dorzuć najpierw pora, przykryj na 2 minutki, żeby zmiękł. Nie mieszaj. Odkryj, dodaj czosnek.

4

Wsyp sezam i chwile podduś.

5

Wbij jajka, Wsyp groszek (zamrożony) zmniejsz ogień i przykryj. Kontroluj moment ścięcia białka tak, żeby żółtko było półpłynne.

6

Smak jest przepyszny: połączenie jajek, czosnku niedźwiedziego z olejem sezamowym, do tego uprażony por, który zyskał lekko orzechową nutę... Pieczarki są niskokalorycznym wypełniaczem i ładnie wyglądają a groszek daje słodycz.

Składniki

 2 jajka
 50 g pora (zielona część)
 30 g czosnku niedźwiedziego
 50 g pieczarek (same kapelusze)
 50 g groszku mrożonego
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, pieprz, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Pora pokrój w talarki, pieczarki jak są duże to też pokrój a jak małe to zostaw w całości. Czosnek niedźwiedzi posiekaj z grubsza.

2

Pieczarki upraż na suchej patelni aż odparuje z nich woda.

3

Dorzuć najpierw pora, przykryj na 2 minutki, żeby zmiękł. Nie mieszaj. Odkryj, dodaj czosnek.

4

Wsyp sezam i chwile podduś.

5

Wbij jajka, Wsyp groszek (zamrożony) zmniejsz ogień i przykryj. Kontroluj moment ścięcia białka tak, żeby żółtko było półpłynne.

6

Smak jest przepyszny: połączenie jajek, czosnku niedźwiedziego z olejem sezamowym, do tego uprażony por, który zyskał lekko orzechową nutę... Pieczarki są niskokalorycznym wypełniaczem i ładnie wyglądają a groszek daje słodycz.

Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzim
(Visited 920 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *