Szakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 370
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.4g38%
- Węglowodany 16g6%
- Białko 20.7g42%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokrój w talarki, pieczarki jak są duże to też pokrój a jak małe to zostaw w całości. Czosnek niedźwiedzi posiekaj z grubsza.
Pieczarki upraż na suchej patelni aż odparuje z nich woda.
Dorzuć najpierw pora, przykryj na 2 minutki, żeby zmiękł. Nie mieszaj. Odkryj, dodaj czosnek.
Wsyp sezam i chwile podduś.
Wbij jajka, Wsyp groszek (zamrożony) zmniejsz ogień i przykryj. Kontroluj moment ścięcia białka tak, żeby żółtko było półpłynne.
Smak jest przepyszny: połączenie jajek, czosnku niedźwiedziego z olejem sezamowym, do tego uprażony por, który zyskał lekko orzechową nutę... Pieczarki są niskokalorycznym wypełniaczem i ładnie wyglądają a groszek daje słodycz.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokrój w talarki, pieczarki jak są duże to też pokrój a jak małe to zostaw w całości. Czosnek niedźwiedzi posiekaj z grubsza.
Pieczarki upraż na suchej patelni aż odparuje z nich woda.
Dorzuć najpierw pora, przykryj na 2 minutki, żeby zmiękł. Nie mieszaj. Odkryj, dodaj czosnek.
Wsyp sezam i chwile podduś.
Wbij jajka, Wsyp groszek (zamrożony) zmniejsz ogień i przykryj. Kontroluj moment ścięcia białka tak, żeby żółtko było półpłynne.
Smak jest przepyszny: połączenie jajek, czosnku niedźwiedziego z olejem sezamowym, do tego uprażony por, który zyskał lekko orzechową nutę... Pieczarki są niskokalorycznym wypełniaczem i ładnie wyglądają a groszek daje słodycz.