Salmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon.
4 ilość porcji
300
- Amount per serving
- Ilość kalorii290
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 16.1g21%
- Węglowodany 29.1g11%
- Białko 8.7g18%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.
Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.
Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.
Składniki
Sposób przygotowania
Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.
Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.
Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.