"Boeuf burguignon" to danie dla mięsożerców, bogate w pełnowartościowe białko i niskotłuszczowe w mojej wersji fit.
Wielkość porcji 400
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 496
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.2g28%
- Węglowodany 19.2g7%
- Białko 57.7g116%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w dużą kostkę, zamarynować na sucho w przyprawach bez soli (czyli obsypać przyprawami i wymieszać, przykryć i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc).
Następnie usunąć nadmiar przypraw (np. jak daliście świeży tymianek to go teraz wyjmijcie, to samo z zielem angielskim i liściem laurowym) ale ich nie wyrzucać, przydadzą się na kolejnych etapach.
Mięso obsmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoka non-stick). Zróbcie to małymi partiami, żeby mięso nie ugotowało Wam się zamiast obsmażyć. Będzie się dymić! 🙂
Obsmażone mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie dusić danie w piekarniku. Dodajcie z grubsza pokrojone warzywa, sól, pieprz i przyprawy, w których wcześniej marynowaliście mięso i zalejcie to bulionem i czerwonym winem.
Teraz przykryjcie i wstawcie do piekarnika na ok. 3 godziny w temp 160-180 C.
Po tym czasie wołowina powinna być mięciutka, wręcz rozpadająca się a cebulka z winem utworzą aromatyczny sos.
To danie najlepiej smakuje z lampką wina (idealnie gdyby to użyte do gotowania było tak dobre, żeby je później wypić do posiłku) i świeżą bagietką albo ryżem albo z ziemniakami.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w dużą kostkę, zamarynować na sucho w przyprawach bez soli (czyli obsypać przyprawami i wymieszać, przykryć i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc).
Następnie usunąć nadmiar przypraw (np. jak daliście świeży tymianek to go teraz wyjmijcie, to samo z zielem angielskim i liściem laurowym) ale ich nie wyrzucać, przydadzą się na kolejnych etapach.
Mięso obsmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoka non-stick). Zróbcie to małymi partiami, żeby mięso nie ugotowało Wam się zamiast obsmażyć. Będzie się dymić! 🙂
Obsmażone mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie dusić danie w piekarniku. Dodajcie z grubsza pokrojone warzywa, sól, pieprz i przyprawy, w których wcześniej marynowaliście mięso i zalejcie to bulionem i czerwonym winem.
Teraz przykryjcie i wstawcie do piekarnika na ok. 3 godziny w temp 160-180 C.
Po tym czasie wołowina powinna być mięciutka, wręcz rozpadająca się a cebulka z winem utworzą aromatyczny sos.
To danie najlepiej smakuje z lampką wina (idealnie gdyby to użyte do gotowania było tak dobre, żeby je później wypić do posiłku) i świeżą bagietką albo ryżem albo z ziemniakami.