Często robię sobie "potreningówkę" w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego - uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować "na legalu" 🙂
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 337
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 3.5g6%
- Węglowodany 29.3g10%
- Białko 47.4g95%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroiłam w plasterki, dorzuciłam do garnka imbir, kurkumę i chilli. Podprażyłam chwilę.
Dorzuciłam polędwiczki kurczaka pokrojone w kostkę.
Mieszając, doprowadziłam do zamknięcia mięsa.
Podlałam wodą, dorzuciłam kostkę rosołową bio (lepiej jak jest domowy bulion, ale nie miałam akurat), dodałam pokrojone w plasterki nóżki pieczarek...
... dodałam posiekaną kapustę pekińską...
... i czosnek niedźwiedzi.
Zagotowałam.
Zagęściłam odrobinę dodając łyżkę mąki ryżowej zmieszanej z odrobiną wody.
Zupa wyszła wyjątkowo smaczna i aromatyczna.
Dorzuciłam garść świeżej kolendry i czarny sezam.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroiłam w plasterki, dorzuciłam do garnka imbir, kurkumę i chilli. Podprażyłam chwilę.
Dorzuciłam polędwiczki kurczaka pokrojone w kostkę.
Mieszając, doprowadziłam do zamknięcia mięsa.
Podlałam wodą, dorzuciłam kostkę rosołową bio (lepiej jak jest domowy bulion, ale nie miałam akurat), dodałam pokrojone w plasterki nóżki pieczarek...
... dodałam posiekaną kapustę pekińską...
... i czosnek niedźwiedzi.
Zagotowałam.
Zagęściłam odrobinę dodając łyżkę mąki ryżowej zmieszanej z odrobiną wody.
Zupa wyszła wyjątkowo smaczna i aromatyczna.
Dorzuciłam garść świeżej kolendry i czarny sezam.
Czy to jest przepis na 1 porcje ?
Dzień dobry, tak, przepis jest na jedną porcję. Pozdrawiam, Ania