Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków - to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 259
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.7g12%
Węglowodany 17g6%
Białko 27.5g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g piersi kurczaka
 200 g makaronu shirataki
 200 g fasolki szparagowej "mamut"
 200 ml mleka kokosowego light (1/2 puszki)
 25 g papryki "red banana"
 2 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka pasty z tamaryndowca
 1 łyżka soku z cytryny
 suszony korzeń galangalu, imbir, przyprawy tajskie (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w mniejsze kawałki., Krótko podprażyć w suchym garnku (najlepiej granitowym lub innym z powłoką non-stick), następnie podlać mlekiem kokosowym light.

2

Dodać sos sojowy ciemny....

3

... świeży imbir...

4

... czosnek...

5

... suszony galangal...

6

i przyprawy: solidna porcja mieszanki "zioła tajskie".

7

Teraz dodać paprykę "red banana" pokrojoną w talarki...

8

... i wycisnąć sok z połowy cytryny.

9

Na koniec pasta z tamaryndowca...

10

...i mamy gotową zupę.

11

Teraz przygotujemy makaron shirataki: wyjmujemy z opakowania, dokładnie płukamy w ciepłej wodzie, na koniec krótko podsmażamy z olejem sezamowym i czarnym sezamem.

12

Łączymy makaron z zupą, dorzucamy ugotowaną fasolkę "mamut" i mamy gotowe danie.

13

14

15

16

17

Składniki

 200 g piersi kurczaka
 200 g makaronu shirataki
 200 g fasolki szparagowej "mamut"
 200 ml mleka kokosowego light (1/2 puszki)
 25 g papryki "red banana"
 2 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka pasty z tamaryndowca
 1 łyżka soku z cytryny
 suszony korzeń galangalu, imbir, przyprawy tajskie (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w mniejsze kawałki., Krótko podprażyć w suchym garnku (najlepiej granitowym lub innym z powłoką non-stick), następnie podlać mlekiem kokosowym light.

2

Dodać sos sojowy ciemny....

3

... świeży imbir...

4

... czosnek...

5

... suszony galangal...

6

i przyprawy: solidna porcja mieszanki "zioła tajskie".

7

Teraz dodać paprykę "red banana" pokrojoną w talarki...

8

... i wycisnąć sok z połowy cytryny.

9

Na koniec pasta z tamaryndowca...

10

...i mamy gotową zupę.

11

Teraz przygotujemy makaron shirataki: wyjmujemy z opakowania, dokładnie płukamy w ciepłej wodzie, na koniec krótko podsmażamy z olejem sezamowym i czarnym sezamem.

12

Łączymy makaron z zupą, dorzucamy ugotowaną fasolkę "mamut" i mamy gotowe danie.

13

14

15

16

17

Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”
(Visited 262 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *