Zielona sałatka zazwyczaj towarzyszy mi jako dodatek obiadowy. Jest bardzo świeża, łatwa do przygotowania i nie ma na nią ortodoksyjnego przepisu: co dacie - będzie pasowało.
Wielkość porcji 230 g
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 181
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.4g20%
- Węglowodany 13.6g5%
- Białko 4.4g9%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mix sałat to w tym przypadku resztki wszystkiego co było w lodówce: roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak baby.
Warto mieć w lodówce różne rodzaje sałat i włączać je do posiłków. Zawierają dużo antyoksydantów, błonnika, witamin i zwyczajnie wypełniają Wam żołądek nie podnosząc kaloryki potraw.
Do tego dorzuciłam pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, posiekaną z grubsza zieloną cebulkę, świeżą bazylię (ale możecie dać inne zioła). Reszta dodatków to sezam, zarodki pszenne (przebogate źródło białka, witamin z grupy B... słowem: samo zdrowie!) i sos vinegrette: 1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól... do smaku.
Bardzo fajnie grają w tej kompozycji zioła toskańskie czyli: bazylia, suszone pomidory i czosnek. I taka sałatka jest super dodatkiem do obiadów albo do śniadań albo do wszystkiego:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Mix sałat to w tym przypadku resztki wszystkiego co było w lodówce: roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak baby.
Warto mieć w lodówce różne rodzaje sałat i włączać je do posiłków. Zawierają dużo antyoksydantów, błonnika, witamin i zwyczajnie wypełniają Wam żołądek nie podnosząc kaloryki potraw.
Do tego dorzuciłam pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, posiekaną z grubsza zieloną cebulkę, świeżą bazylię (ale możecie dać inne zioła). Reszta dodatków to sezam, zarodki pszenne (przebogate źródło białka, witamin z grupy B... słowem: samo zdrowie!) i sos vinegrette: 1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól... do smaku.
Bardzo fajnie grają w tej kompozycji zioła toskańskie czyli: bazylia, suszone pomidory i czosnek. I taka sałatka jest super dodatkiem do obiadów albo do śniadań albo do wszystkiego:-)