Zielona sałatka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zielona sałatka zazwyczaj towarzyszy mi jako dodatek obiadowy. Jest bardzo świeża, łatwa do przygotowania i nie ma na nią ortodoksyjnego przepisu: co dacie - będzie pasowało.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 230 g

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 181
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.4g20%
Węglowodany 13.6g5%
Białko 4.4g9%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g mix sałat
 50 g zielona papryka
 15 g zielona cebulka
 5 g jasny sezam
 5 g zarodki pszenne
 2 łyżka sosu vinegrette1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól
 sól, mieszanka ziół toskańskich, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Mix sałat to w tym przypadku resztki wszystkiego co było w lodówce: roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak baby.
Warto mieć w lodówce różne rodzaje sałat i włączać je do posiłków. Zawierają dużo antyoksydantów, błonnika, witamin i zwyczajnie wypełniają Wam żołądek nie podnosząc kaloryki potraw.

2

Do tego dorzuciłam pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, posiekaną z grubsza zieloną cebulkę, świeżą bazylię (ale możecie dać inne zioła). Reszta dodatków to sezam, zarodki pszenne (przebogate źródło białka, witamin z grupy B... słowem: samo zdrowie!) i sos vinegrette: 1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól... do smaku.

3

Bardzo fajnie grają w tej kompozycji zioła toskańskie czyli: bazylia, suszone pomidory i czosnek. I taka sałatka jest super dodatkiem do obiadów albo do śniadań albo do wszystkiego:-)

Składniki

 150 g mix sałat
 50 g zielona papryka
 15 g zielona cebulka
 5 g jasny sezam
 5 g zarodki pszenne
 2 łyżka sosu vinegrette1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól
 sól, mieszanka ziół toskańskich, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Mix sałat to w tym przypadku resztki wszystkiego co było w lodówce: roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak baby.
Warto mieć w lodówce różne rodzaje sałat i włączać je do posiłków. Zawierają dużo antyoksydantów, błonnika, witamin i zwyczajnie wypełniają Wam żołądek nie podnosząc kaloryki potraw.

2

Do tego dorzuciłam pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, posiekaną z grubsza zieloną cebulkę, świeżą bazylię (ale możecie dać inne zioła). Reszta dodatków to sezam, zarodki pszenne (przebogate źródło białka, witamin z grupy B... słowem: samo zdrowie!) i sos vinegrette: 1 łyżka oliwy AOEV, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie czosnek, sól... do smaku.

3

Bardzo fajnie grają w tej kompozycji zioła toskańskie czyli: bazylia, suszone pomidory i czosnek. I taka sałatka jest super dodatkiem do obiadów albo do śniadań albo do wszystkiego:-)

Zielona sałatka
(Visited 740 times, 15 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *