Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

To danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść - polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 516
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.2g33%
Węglowodany 60.3g21%
Białko 22g44%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 40 g kuskusu (waga przed ugotowaniem)
 50 g chorizo picante
 20 g czarnych oliwek
 30 g selera korzennego
 20 g czosnku (4 ząbki)
 20 g pietruszki
 75 g marchewki
 40 g pora
 105 g cebuli
 5 g pistacji
 kumin, kurkuma, kolendra mielona i świeża, sól

Sposób przygotowania

1

Wszystko robimy w tempie, żeby nie przegotować warzyw.
Chorizo przesmażyć z cebulką i czosnkiem na suchej patelni.

2

Dodać warzywa korzenne: marchewkę, selera i pietruszkę. Dodać suche przyprawy.

3

Teraz dodać oliwki, można dać kilka łyżek wody, poddusić 2-3 minuity.

4

Dodać pora...

5

... świeżą kolendrę. I zdjemujemy z ognia!

6

Kuskus zalać wrzącą wodą (1 cm ponad kuskus), odrobinę posolić i przykryć, Odczekać 5 minut, następnie widelcem rozdrobnić i wyłożyć na środek talerza.

7

Dookoła poukładać warzywa...

8

posypać pistacjami i świeżą kolendrą

9

Składniki

 40 g kuskusu (waga przed ugotowaniem)
 50 g chorizo picante
 20 g czarnych oliwek
 30 g selera korzennego
 20 g czosnku (4 ząbki)
 20 g pietruszki
 75 g marchewki
 40 g pora
 105 g cebuli
 5 g pistacji
 kumin, kurkuma, kolendra mielona i świeża, sól

Sposób przygotowania

1

Wszystko robimy w tempie, żeby nie przegotować warzyw.
Chorizo przesmażyć z cebulką i czosnkiem na suchej patelni.

2

Dodać warzywa korzenne: marchewkę, selera i pietruszkę. Dodać suche przyprawy.

3

Teraz dodać oliwki, można dać kilka łyżek wody, poddusić 2-3 minuity.

4

Dodać pora...

5

... świeżą kolendrę. I zdjemujemy z ognia!

6

Kuskus zalać wrzącą wodą (1 cm ponad kuskus), odrobinę posolić i przykryć, Odczekać 5 minut, następnie widelcem rozdrobnić i wyłożyć na środek talerza.

7

Dookoła poukładać warzywa...

8

posypać pistacjami i świeżą kolendrą

9

Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusem
(Visited 619 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *