Wegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia - u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich "zatar" i wyszło wyśmienicie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 435
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.6g34%
- Węglowodany 35.2g12%
- Białko 24.7g50%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż zalegający w lodówce dostał szansę:-) Wyłożyłam na patelnię granitową żeby nie musieć używać tłuszczu, na ryż kilka plasterków wędzonego tofu a w środeczek wbiłam jajko.
Dorzuciłam kilka plasterków awokado...
... posypałam przyprawą "zatar" - to aromatyczna mieszanka bislkowschodnich przypraw. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poczekałam aż jajko się ścięło.
Na koniec sól, pieprz i świeża zielenina (u mnie kolendra).
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż zalegający w lodówce dostał szansę:-) Wyłożyłam na patelnię granitową żeby nie musieć używać tłuszczu, na ryż kilka plasterków wędzonego tofu a w środeczek wbiłam jajko.
Dorzuciłam kilka plasterków awokado...
... posypałam przyprawą "zatar" - to aromatyczna mieszanka bislkowschodnich przypraw. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poczekałam aż jajko się ścięło.
Na koniec sól, pieprz i świeża zielenina (u mnie kolendra).